"Mali korak za čovjeka, a veliki skok za Europu"

Splitska Tehnička škola za strojarstvo i mehatroniku s tri projekta sudjeluje u međunarodnoj zajednici znanja E-Twinning koja postoji s ciljem komunikacije, razmjene ideja i znanja.

Učenici i njihovi mentori prezentirali su projekte te pokazali koliko mogu i znaju. U posljednje dvije godine obradili su tri teme i pokazali spremnost za širenje vidika i rušenje zidova učionica novim pristupima znanju i obrazovanju.

"Faust Vrančić u očima naših učenika" prvi je projekt splitskih učenika s ciljem poticanja zanimanja za velikog hrvatskog izumitelja i za povijest uopće. Kompjuterski su obradili Vrančićev mlin i žičaru.

- Svaki od tih projekata je interaktivan. Mlin se može simulirati, žičara također. Vidi se simulacija i rad žičare je bez greške. I interaktivna karta gdje se vidi gdje je bio i što je radio, rekao je Bruno Koharević.

- Drugi projekt naziva se "Čudesna voda pamti čovjekov utjecaj", cilj projekta bio je da usporedimo antičke akvedukte s današnjim vodoopskrbnim sustavom, kazao je Bruno Misinov.

"Mali korak za čovjeka, a veliki skok za Europu" autorski je projekt škole. Prva dva rezultat su suradnje s vinkovačkim učenicima.

- To je projekt u kojem učimo kako otvoriti poduzeće i sve što ide s time i ja se osjećam da bih ja sada kada izađem iz škole mogao otvoriti svoje poduzeće, rekao je Ivan Jurić.

- Pretvarali smo se da smo mi poduzeće, imali smo obuku, nabavljali smo licencirane programe i strojeve i radili i izvršavali te narudžbe, rekao je Karlo Dvornik.

- Učenici naše škole su motivirani za ovakav način rada zato što se rad obavlja kao simulacija realnih uvjeta rada gdje oni stječu vještine ne samo u stručnom dijelu nego ga obogaćuju i saznanjem o poduzetništvu, rekla je profesorica strukovnih predmeta Vesna Plenča.

Projektom o poduzetništvu budući računalni tehničari za strojarstvo povezali su se sa školama brojnih europskih zemalja. Stečenim znanjem konkurentni su na tržištu rada. To su mladi stručnjaci kojima je rad izazov, a E twinning im je vrata znanja - široko otvorio.