Jestive šalice za kavu

Putnici na letovima kompanije Air New Zealand uskoro će dobiti mogućnost da svoju kavu popiju, a zatim šalicu i pojedu, a riječ je o eksperimentalnom projektu potaknutom sviješću za brigu o okolišu.

Zrakoplovna tvrtka svake godine posluži 8 milijuna šalica za kavu i odlučila je u suradnji s tvrtkom Twiice posluživati kavu u keksima s okusom vanilije koji će biti nepropusni za tekućinu i naravno oblikovani u šalice.

Na taj korak kompanije ja potaknuta brigom za okoliš i nastojanjem da izbaci iz upotrebe jednokratne šalice za kavu kojih milijarde svake godine završavaju u otpadu.

Novozelandska zrakoplovna kompanija zapravo je već učinila važan korak jer kavu poslužuje u biorazgradivim šalicama, ali želi učiniti više i potpuno izbjeći odlaganje.

- Jestive šalice velik su hit za potrošače koji su ih imali prilike iskusiti (i okusiti), a mi se njima već služimo kao zdjelicama za serviranje deserta, rekla je Nicki Chave iz zrakoplovne kompanije.

Jamie Cashmore iz tvrtke Twiice koja proizvodi jestive šalice nada se da će njihov proizvod pokazati da je ambalaža blaga prema okolišu stvarno moguća.

Šalice su osmislili otac i sin Jamie i Stephen Cashmore i za sada ih izrađuju ručno.

Međutim, jestivo posuđe nije pogodno za sve jer sadrži jaja i gluten pa  Twiice sada već radi na razvoju inačice bez glutena.

Za sada je projekt u eksperimentalnoj fazi i ako zaživi postat će dugoročan i održiv.