8. veljače 1940. - Rođen Karlo Metikoš

Ništa kao prva rock-opera Gubec beg ne podsjeća na popularnog hrvatskog glazbenika Karla Metikoša.

Rodio se 8. veljače 1940. u Zagrebu. Slušajući ploče Elvisa Presleyja i Jarryja Leeja Lewsa prepoznao je nešto snažno i neobično privlačno u rock'n rollu. Debitirao je na Prvome pljesku i nakon domaće, ostvario i inozemnu karijeru. Na jednoj audiciji u Parizu izabran je između 500 kandidata. Menadžer Karla Metikoša otvorio je telefonski imenik New Yorka i podvukao crtu: nova zvijezda zvat će se Matt Collins!

Zgodni plavokosi mladić postao je jedno od prvih imena pariškoga rocka. U anketama je pobijedio i slavnog Johna Holidaya s pločom i pjesmom Osluškujući kišu, a tijekom vremena postao je ne samo slavan već i bogat čovjek. Jedan je susret promijenio njegov život: Josipa Lisac postala je njegova nezamjenjiva partnerica.

Karlo se posvetio skladateljskoj karijeri, a ona je pjevala umjesto njega. Taj koautorski tandem stvorio je neponovljiva glazbena djela, od legendarnog albuma Dnevnik jedne ljubavi do rock-opera Gubec beg i Grička vještica. Dvadeset godina zajedničkog života i rada prekinula je iznenadna smrt.

Karlo Metikoš preminuo je u snu 1991. godine. Na tugom obavijenom Mirogoju, s gramofona se čula samo Josipina izvedba Ave Marija, jer upravo tako je zaželio njezin Karlo. Legendarni kralj europskog i domaćeg rocka živi i danas u svojim pjesmama i na koncertima koji se priređuju, samo njemu u čast.