5. veljače 1954. - Prva revija Coco Chanel

Gabrielle Chasnel Bonheur, francuska modna dizajnerica s početka 20. stoljeća, poznatija kao Coco Chanel, unijela je revolucionarne promjene u modni svijet i žene zauvijek oslobodila stoljetnog robovanja korzetima i dugim haljinama.

Put od nesretne djevojčice iz sirotišta do velike kreatorice bio je dug, ali uspješan. Već poznata i priznata, nakon Drugoga svjetskog rata našla se pred novim izazovom: kako ponovno osvojiti publiku? Ogorčena Diorovim kreacijama stisnutog struka s puno volana, 71-godišnja Coco Chanel 5. veljače 1954. organizira svoju prvu poslijeratnu modnu reviju. Mala crna haljina Chanel, lepršave hlače i elegantno žensko odijelo, ponovno su se našli na modnoj pisti. No, ovoga puta bez uspjeha. Francuzi su joj zamjerili ljubovanje s nacističkim časnikom, šefom tajnih službi, s kojim je sudjelovala u špijunskoj operaciji.

Prezrena i odbačena, Coco je proglašena kolaboracionistkinjom. Mediji su više pisali o njezinim ljubavnim vezama nego o modnim novitetima, pa u Francuskoj nije mogla ponovno uspjeti. No, jednostavne linije, udobna i široka odjeća, oduševile su Amerikanke koje su jednostavno poludjele za njezinim kreacijama. Otvoreno je novo tržište i Coco se opet obogatila. Malo po malo ta je moda nepovratno osvajala svijet. Nakon dugo vremena popustile su i Francuskinje, pa je modna kuća Chanel uskoro izrasla u svjetski modni div. Vječna ljubavnica, nikad žena, slavna Coco Chanel, starost je provodila u luksuznom apartmanu pariškog hotela Ritz. Žena koja je unijela revolucionarne promjene u žensko odijevanje, umrla je 1971. bogata, stara i sama. Modnu kuću Chanel otada vodi Karl Lagerfeld. Crna kratka haljina, niz bisera i nezaobilazni Chanel 5 ostali su dio imidža svake elegantne dame.