Prvi jajomat u Stobreču

U Stobreču je postavljen prvi jajomat s jajima iz slobodnog uzgoja. Riječ je o jajima s OPG-a Strizrep iz Koprivna pokraj Dugopolja.

Obitelj Strizrep već se nekoliko godina bavi uzgojem koka Hrvatica i proizvodnjom jaja iz slobodnog uzgoja. Kvalitetom su se već dokazali, pa i osigurali tržište u nekoliko splitskih trgovačkih obrta i restorana. No odlučili su otići i korak dalje uvođenjem jajomata.

- Trenutno radimo na povećanju proizvodnje i ovo je jedan dobar početak da testiramo i približimo se tržištu. Ljudi moraju steći naviku same spoznaje jajomata kako raditi s njim, jer ovo je u biti jedna bakica na pazaru koja radi neumorno 24 sata, rekao je Branimir Strizrep.

OPG Strizrep mala je farma s 240 koka nesilica kojoj je naglasak na kvaliteti, a Stobreč je mjesto s mnogo mladih obitelji.

- Mislimo da je Stobreč jedno turističko mjesto koje dobro radi i turisti su puno više educirani u samom ovome pojmu slobodnog uzgoja, naročito turisti iz zapadne Europe tako da mislim da će tu dosta dobro naći plodno tlo, kazao je Strizrep.

Zadovoljni su i kupci, premda su jaja iz slobodnog uzgoja skuplja od onih iz kaveznog koja se prodaju u trgovinama.

- Kuna više, manje, ali kvaliteta je tu puno bolja od ovih što daju na rasprodaju. Bolje platiti i skuplje, ali kvaliteta je tu, izjavio je Stobrečanin Jozo Parlov.

- Vlasnik firme je dopustio postavljanje jajomata u svoj dućan kako bi pomogao domaćim proizvođačima, rekla je trgovkinja Dragica Jukić.

Jajomat može sadržavati 600 jaja, no kako je tek postavljen, ne puni se potpuno, nego ovisno o potražnji. A kupcima treba vremena da se naviknu na domaća jaja, po koja više ne moraju na tržnicu.