Nepoznati Klimt

U Rijeci je sve u znaku Europske prijestolnice kulture. Priprema se i izložba Nepoznati Klimt. Prvi put hrvatska će javnost moći vidjeti i originalne radove iz rane faze stvaralaštva Gustava Klimta, koje je veliki austrijski slikar napravio za riječko kazalište.

Vještim, ali pažljivim pokretima kistom prelazi se preko Orfeja i Euridike. Ipak ih potpisuje veliki Klimt.

- Svaki restauratorski zahvat je bio pomno isplaniran i posebno za njih prilagođen, govori Ana Rušin Bulić, Hrvatski restauratorski zavod.

Zub vremena najviše je nagrizao Svetu Ceciliju.

- S njih se onako u ljuskicama trusila boja i otpadala, bila su oštećenja zbog prodora vode, površine svih slika bile su prekrivene sa slojem atmosferske nečistoće. Bio je jedan  kaos, ističe  Rušin Bulić.

Nakon skidanja sa stropa riječkog kazališta koji su krasile više od 130 godina, slike su fotodokumentirane, očišćene i stavljene na novo platno. Uređuju se već mjesecima i uskoro će biti spremne za veliku izložbu Nepoznati Klimt.

-To je prva izložba Gustava Klimta u Hrvatskoj s originalnim radovima. Uključivat će oko 60 radova, naglašava Deborah Pustišek Antić, kustosica Muzeja Grada Rijeke.

Riječki radovi predstavljaju ranu fazu stvaralaštva tog velikana europskog slikarstva. Kao takvi imaju iznimnu važnost u povijesti umjetnosti.

- One su svjedočanstvo jednog profesionalnog slikarskog puta, ističe Pustišek Antić.

A kakav će biti put ovih slika nakon izložbe, ostaje vidjeti, s obzirom na to da su izazvale veliko zanimanje struke. Postoji mogućnost da prije povratka kući, u riječko kazalište, još neko vrijeme putuju inozemnim muzejima.