Nove susjede dočekali raširenih ruku

Strah od drugih. Nerijetko i u posljednje vrijeme svjedočimo tom osjećaju. Što je još tužnije i opasnije, ponovno čak i mržnji prema onima za koje smatramo da su drukčiji od nas. Umjesto razuma dolaze predrasude, umjesto suosjećanja isključivost. Ali nije uvijek tako. Najljepše to dokazuju stanari jedne zgrade u Sisku. Svoje su nove susjede, izbjeglice iz Sirije, dočekali raširenih ruku.

Trinaestogodišnja Zahida učenica je petog razreda, baš kao i Estervan. Tu su i devetogodišnja Lamia i osmogodišnji Ali. Uz svoju majku i oca oni su "novi susjedi" obitelj Mohammad. Konkretnije, ta sirijska obitelj je novi susjed za Lidiju Škare i Mirjanu Dragaš. A za koju one imaju samo riječi hvale. Kažu - prekrasno odgojena djeca, kod njih nema skakanja, nema vrištanja.

Susjede suosjećaju s obitelji Mohammad. Jer iskustvo raseljavanja i iseljavanja su i same iskusile - što znači biti prognan, što znači biti bez svojega tla pod nogama. I da dolaziš u tuđu sredinu i da ne znaš kako će te tko prihvatiti.

U ovome slučaju, prihvaćanje je bilo obostrano. Zahida, Estervan, Lamia i Ali prihvatili su novu kulturu, brzo naučili novi jezik. Kroz dane sada idu onako kako djeca i zaslužuju - s osmjehom i pjesmom.
Ta sirijska obitelj u Sisak je stigla kroz izbjeglički program preseljenja kojega je partner Isusovačka služba za izbjeglice u jugoistočnoj Europi. Jedna su od 22 sirijske obitelji koja je kroz taj program svoj novi dom pronašla u Sisku i Karlovcu.

Obitelj Mohammad je živjela u Siriji u kojoj je rat trajao osam godina. Nakon toga su ilegalnim putem došli u Tursku. Pobjegli su od rata u Siriji. U Turskoj su proveli četiri godine. U razgovorima s UN-om odlučeno je da dođu u Hrvatsku. U Tursku su po njih došli službenici MUP-a.

O Hrvatskoj - zemlji u koju dolaze čuli su samo da je lijepa i da su ljudi ljubazni. To ih je usrećilo. Za njih je to bila nova prilika za život.

U Hrvatskoj su pronašli sigurnost i zaštitu. Toliko željeni novi život za obitelj Mohammad je počeo. I to dobrosusjedskim odnosima. Njihovi susjedi su im, kažu, kao obitelj.