6. veljače 1945. - Rođen Bob Marley

Bob Marley, jedan od najintrigantnijih glazbenika 20. stoljeća, još je za života zahvaljujući svojoj karizmi, glazbi i političkom angažmanu postao simbolom svih marginaliziranih, obojenih, potlačenih i obespravljenih. Njegova je reggae glazba prešla granice Jamajke i otvorila vrata world musicu.

Robert Nesta Marley rodio se 6. veljače 1945. u brdskom selu Nine Mile na sjeveru Jamajke. Majka mu je bila mlada mještanka, a otac britanski časnik, koji je umro kada mu je bilo 10 godina. Do sredine 60- ih Marley s majkom živi u Trenchtownu, prigradskom slumu Kingstona, kada se počinje zanimati za glazbu. Postaje član niza pop sastava, a s Teenagersima, pa Wailersima, redovito dospijeva na prva mjesta jamajčanske top-liste.

Kada je Haile Sellasie posjetio Jamajku tada Bob i ostatak Wailersa prihvaćaju rastafarijansku vjeru. Suradnja s londonskim producentom Chrisom Blackwellom pokazala se kao pun pogodak, a Wailersima je osigurala planetarnu slavu. Marley pušta dreadlockse, pjeva o Sionu, Etiopiji, egzodusu i Afici, koja tih godina gori u revolucijama i borbi protiv kolonijalizma.

Kao veliki ljubitelj žena, marihuane, rastafarijanske svete biljke, i nogometa, Marley se s gomilom pratilaca, muzičara i ljubavnica seli u ulicu Hope broj 56, koja postaje hram reggaea. Nezaboravnim albumima Rastaman Vibration, Exodus, Kaya, Babylon by the Bus, Survivor, Uprising i drugima, neumorno odašilje poruke ljubavi i mira.

Tijekom velikih političkih nemira na Jamajci, Marley je pomirio sukobljene političke strane, iako je dva dana prije na njega izvršen atentat. Nakon ozljede nožnog prsta tijekom nogometne utakmice, otkriveno je da Marley ima melanom. Kako nije dao da mu amputiraju stopalo, jer za rastafarijance je tijelo hram, rak zahvaća cijeli organizam. Ali on i dalje održava koncerte i do posljednjeg daha širi poruku ljubavi i mira. Umro je 1981. u 36 godini i pokopan je u rodnom mjestu.

“Moja jedina ambicija je da vidim kako cjelokupan ljudski rod živi zajedno. Crni, bijeli i žuti – zajedno. I to je sve.”