U ogulinskim vrtićima djeca uče kvantnu fiziku

Niz radionica Zanimanja 21. stoljeća na kojima se djeca vrtićke i starije dobi prikladno uvode u znanstvene poglede na svijet do kvantne fizike, održava se u Zavičajnom muzeju u Ogulinu.

- Ni u najrazvijenijim zemljama obrazovanje ne uspijeva pratiti izuzetno brz razvoj znanosti i tehnologije, pa zato odmah treba razvijati metode kojima se djeci pruža uvid u ta područja i motivira ih se da se već u ranoj dobi usmjere prema suvremenim zanimanjima - kazao je koordinator Dalibor Paar s PMF-a Sveučilišta u Zagrebu.

Radionicama u muzeju nastoji se potaknuti djecu na razmišljanje, motivirati ih da postavljaju pitanja i vide koliko je svijet oko nas složen i zanimljiv. Tako su odabrane teme vezane uz buduće digitalne tehnologije koja se obrađuje kroz radionicu Od današnjih do kvantnih računala, proučavanje atoma na Zemlji i u svemiru kroz radionicu "Muzika atoma", radionica a "Fizika ekspres" obrađuje uzbudljive pojave iz fizika.

Suvremena područja biologije obrađuje se kroz radionicu "Mala radionica bioinformatike", "Tajne krša" radionica je na kojoj se mali polaznici upućuju u znanstvena viđenja krša i špilja, dok je radionica "STEAM u ogulinskoj kulturnoj baštini" posvećena tradicijskim vještinama izrade i korištenje starih alata.

Organizatori su Grad Ogulin, Zavičajni muzej Ogulin, ogulinske škole i vrtić  u suradnji s projektima Hrvatskog fizikalnog društva (HFD-STEAM.eu) i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (PMF-LUMEN.eu). Na ogulinskim radionicama predavači će nastojati zainteresirati djecu za razvoj tehnologije, kako znanstvenici istražuju, o DNA, o otkrićima Ruđera Boškovića, sastavu stijena, itd.

Projekt Znanstveno (STEM/STEaM) obrazovanje od rane dobi prema suvremenom obrazovanju za zanimanja i građane 21. stoljeća koji se izvodi od 2018.godine, dobio je protekle godine financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja za popularizaciju znanosti.

Osnovni cilj projekta je uvođenje STEM/STEAM sadržaja u vrtiće i u razrednu nastavu, s naglaskom na fiziku od četvrte godine života. Najprije su u projektu sudjelovali dječji vrtići Tratinčica i Trešnjevka iz Zagreba te Izvor iz Samobora, a potom su u okviru projekta održane brojne radionice u Samoboru, Pazinu, Krasnu, Križevcima i najnovije u petak u Ogulinu, za djecu tih i okolnih mjesta.