[IZ ARHIVE HRT-a] Zagrebačke benzinske postaje 1967. i 2020.

Nakon pretraživanja po bogatoj arhivi HRT-a vodimo Vas u 1967. godinu. Prema autoru teksta, kolegi Luki Hripku početkom 1967. godine u Zagrebu je bilo 55.000 motornih vozila, a samo 15 benzinskih postaja.

Mnoge ceste iz zapadne, sjeverne i istočne Europe prema Jadranskom moru vode kroz Zagreb pa otuda i želja da grad postane značajan centar tranzitnog turizma. Zato je čudno što on na užem području grada ima samo 15 benzinskih postaja , napisao je Hripko te dodao da za usporedbu Trst ima 112, a Beč 630 benzinskih postaja.

Zbog toga su tada u Zagrebu često pred benzinskim postajama bile gužve i kolone vozila čekajući na dolijevanje goriva jer je prosječno svaku dnevno posjetilo oko 2000 automobila i kamiona. U turističkoj sezoni situacija je bila još gora jer su brojni turisti iz inozemstva dolazili s automobilima. Jasno je dakle da u Zagrebu treba graditi nove benzinske pumpe, napisao je Hripko u emisiji "Jučer, danas, sutra" za HRT-a.

Naveo je i da je tadašnji urbanistički plan grada Zagreba predviđao lokacije za benzinske pumpe, a državna naftna kompanija INA pronašla sredstva i izradila projekte za njihovu izgradnju. No njihova gradnja nikako nije počinjala jer su neki građani, odbornici, kućni savjeti, općine i konzervatori mislili da je rizično smjestiti benzinske spremnike pod zemlju jer dođe li do eksplozije "odletio bi u zrak čitav kvart", tvrdili su tada.

- Zar da zbog straha od eksplozije uskratimo Zagrebu mogućnost da postane snažan centar tranzitnog turizma kad za to postoje svi drugi uvjeti. Čudno je da takav strah nisu imali, niti imaju, konzervatori Beča, Trsta i drugih europskih gradova, napisao je Hripko.

Situacija 2020. godine - 53 godine kasnije

Prema evidenciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike u siječnju 2020.  u bazi podataka je oko 850 benzinskih postaja u Hrvatskoj. U gradu Zagrebu trenutačno su registrirane 102 benzinske postaje.

Iz MUP-a je stigao podatak u redakciju kako je u Zagrebu trenutačno registrirano 404.280 automobila. Kada se usporedi situacija s 1967. godinom, kada je na jednu benzinsku postaju dolazilo 3666 automobila, jako je slična situacija. Sada na jednu benzinsku postaju dolazi 3963 automobila. No sada automobili imaju veće spremnike i imaju manju potrošnju te je posjeta benzinskoj postaji primjerice na mjesečnoj razini bitno manja nego 1967. godine tako da nema gužvi na postajama, osim kada drastično poskupljuje cijena goriva.