2. veljače 1970. - Umro Bertrand Russell

“Tri strasti, jednostavne, ali prejake, vladale su mojim životom; čežnja za ljubavlju, traženje spoznaje i nepodnošljiva sućut zbog patnje čovječanstva.”

Britanski filozof i matematičar Bertrand Russell rođen je u plemićkoj obitelji u Walesu. Njegovi roditelji bili su istaknuti slobodni mislioci, a kum slavni filozof John Stuart Mill. Uspješno je diplomirao matematiku, ekonomiju i moralne znanosti u Cambridgeu i Berilnu. U sklopu njegova projekta kojim je želio pokazati da je matematiku moguće svesti na logiku i izvesti iz logike, nastaje djelo Principia mathematica. Godine 1916. zbog svojih proturatnih aktivnosti gubi položaj profesora na Cambridgeu, a nakon što je novčano kažnjen, proveo je pet mjeseci iza rešetaka. U zatvoru je napisao Uvod u matematičku filozofiju.

Nakon rata boravio je u Sovjetskom Savezu te u Narodnoj Republici Kini, gdje je predavao na Sveučilištu u Pekingu. Tijekom Drugog svjetskog rata piše Povijest zapadne filozofije, koristeći se svojim predavanjima na raznim sveučilištima u SAD-u. Dobivši ponovno mjesto profesora na Trinity Collegeu, vratio se u Englesku. Ubrzo je dobio Odličje za zasluge, a odmah zatim i Nobelovu nagradu za književnost.

Uoči sve veće utrke u nuklearnom naoružanju i pokusa s hidrogenskom bombom, predvodio je aktivne prosvjede protiv zlouporabe znanosti u vojne svrhe. Pokreće Kampanju za nuklearno razoružavanje te s Albertom Einsteinom izdaje manifest.

Godine 1961. bio je jedan od mnogih koji su uhićeni u sjedećem prosvjedu ispred Ministarstva obrane u Londonu te je u 89. godini, odbivši izuzeće, proveo 7 dana u zatvoru. U društvenim kampanjama bio je aktivan do duboke starosti. Umro je 2. veljače 1970., a njegov pepeo prosut je po velškim planinama.