Miris roštilja jamči da nitko neće raditi gladan na kolinju

Tradicionalno kolinje polako nestaje iz slavonskih dvorišta, no u Čađavici nadomak Slatine obrada svinjskog mesa društveni je događaj koji ne zastarjeva. Članovi tradicijskih udruga i društava svakog se siječnja okupljaju kako bi sačuvali sjećanje na stara vremena.

Nema kolinja bez jake vatre koja se naloži u rano jutro. Majstori se okupljaju oko kotlova i stolova, a oštrim se noževima ne smije igrati. Hladno je i meso se mora brzo obraditi.

- Trenutačno skidamo sve meso dolje koje ide za kobasice, sa svih kostiju i od toga se rade onda kobasice, spremno je objasnio Josip Novosel iz Čađavice.

- Režemo krmiće, odvaja se od kosti, samo čisto meso za roštilj, dodao je sumještanin Željko Dudović.
Miris roštilja jamči da nitko neće raditi gladan. Dok se ne naprave krvavice, kobasice i čvarci, za vrijedne pomagače i sve goste nižu se sljedovi - lovačka slanina, pečena kobasica, jetrica te neizostavni salenjaci. Za mnoge su to sjećanja na neka jednostavnija vremena.

- Počeo sam s mojim pokojnim ocem od malih nogu, stvarno malih nogu. To sam zavolio i volim to raditi i stvarno me podsjeća na to i ja ću se truditi dokle god ja mogu da to ne izumre, rekao je Josip Piskač iz organizacijskog odbora ovog događanja.

- Postoji jedna uzrečica, kaže: meso iz mašće i salata iz bašče i evo veliki ručak. A taj ručak je morao biti tako dobar jer su ljudi više radili ručno, smatra Ivo Dugaja, također iz organizacijskog odbora.

Iskustvo je, srećom, preživjelo do danas, pa se dobro zna kada treba pozvati goste.

- Poljoprivredni radovi još nisu krenuli, domaća kolinja su svi obavili, Božić i Nova godina su prošli, malo smo se od toga svega odmorili, pa hajdemo sad to organizirati da ovo zimsko vrijeme prođe u nekim događajima, objasnio je načelnik općine Čađavica Mirko Rončević.

Tradicionalno kolinje danas je rijedak prizor, a zahvaljujući članovima mjesnih udruga, Čađavicu svakoga siječnja posjećuju ljubitelji običajne i predajne kulture.

Domaćini kažu; dok je zadovoljnih gostiju, bit će i lijepih priča - nama u čast i svima u slast.