Uspjeh umirovljenika

Da od europskog novca mogu profitirati i naši građani treće dobi, pokazali su u Matici umirovljenika grada Zagreba. Uspjeli su iz europskih fondova povući gotovo pola milijuna kuna, i to za projekt koji promiče zdravlje i prevenciju bolesti.

Kada su se prije više od dvije godine prijavili na natječaj europskog socijalnog fonda - nisu imali velika očekivanja, no krenulo im je. Nakon održanih seminara, dvjestotinjak umirovljenika došlo je u Jastrebarsko na terenski rad.

- Ovo nam je danas koristilo više nego da spavamo pokraj televizora u dnevnom boravku ili u sobi, rekao je umirovljenik Dragutin Lacković.

- Da naučimo nešto, pokrete zapamtimo pa malo doma kada se probudimo, izjavila je umirovljenica Đurđica Mravinac.

- To je psihičko zdravlje što se mi jako dobro slažemo, što se veselimo jedni drugima, kazala je umirovljenica Inga Kratofil.

"4 godišnja doba" podiže se kvaliteta života umirovljenika, a svako nosi svoje programe. Sve se temelji na brojnim edukacijama i aktivnostima te druženju i razumijevanju.

- Kada se nađemo u mirovini i ako se odmah ne aktiviramo dolazi do jedne socijalne isključenosti  i osnovni cilj Matice umirovljenika grada je da te ljude izvuče među nas da ih uključimo da se druže, rekla je predsjednica Matice umirovljenika grada Zagreba Đurđa Novaković.

- I na neki način poticaj i očuvanje tih vrlina i načina kako u ovoj životnoj dobi očuvati svoje zdravlje, dodao je zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog Stipe Bučar.

A za to je - kažu - najvažnije rekreirati se, naučiti nešto više o sebi i svojim mogućnostima.

- Mijenja se i držanje, mijenja se i komunikacija s drugim ljudima i jednostavno tijelo počinje i bolje cirkulirati i bolje se osjećati, izjavila je kineziologinja Jelena Jelenić.

Njih gotovo 400 već se prijavilo za proljetni program. Brojne aktivnosti više neće morati plaćati sami jer sve troškove projekta financira Europska unija.