Free Wings, Marvin i Ryan su spašeni

Dvogodišnja Free Wings nedavno je stigla u pulski centar za oporavak kornjača. Izrazito mršava, iscrpljena i s teškom ozljedom stražnje desne peraje.

- U stvari je nosila cijeli balvan sa sobom, imala je zapetljanu perajicu. Ovdje se vidi ozljeda. Ta perajica je lagano bijelo boje, jer je bila zategnuta špaga, konop, plastika i na kraju taj veliki balvan je jadnica vukla sa sobom, pokazuje Aleksandra Bel Dajković, biologinja.

Free Wings se dobro oporavlja, počela je samostalno jesti, a rana se svakodnevno čisti i premazuje antisepticima kako bi se perajica spasila.

- Mi možemo tu prvu skrb. Često se liječe rane. Ako je neka ozljeda ili nečistoća to isto smijemo raditi. I onda po dogovoru sa veterinarkom dajemo terapiju i zatim će se vidjeti koja je procedura sa kornjačom, govori Bel Dajković.

Još jedan pogled, malo mazanja i čišćenja i dnevna njega je gotova.

- Oporavak ovisi o kornjači, ali ova kornjača je relativno mlada jedinka i što su mlađe to je lakše. Tako da ako i izgubi tu perajicu negdje u 10. ili 6. mjesecu moglo bi biti planirano njezino puštanje, naglašava Bel Dajković.

Uz Free Wings još su dvije konjače na oporavku - Marvin i Ryan. Pronađene su ozlijeđene uz južne obale Istre.

Otvorene rane više nema. Njega čini svoje i posjeklina lijepo zacjeljuje. 

I dok su nekad usred zime stizale zbog pothlađenosti, posljednjih godina dolaze zbog ozljeda.

- Najviše zapetljavanja više nisu mreže ribara, nego u otpad koji pluta slobodno morem. Nažalost, to je sve veći problem ne samo u jadranskom moru, nego u cijelome svijetu. Postoje otoci plastičnog otpada i drugog otpada koji plutaju. Baš je Free Wings primjer toga što se događa kada jedna kornjača od 2 kilograma vuče za sobom dodatnih 10,15 kilograma koji tone. Ona se mogla i utopiti govori Karin Gobić Medica.

Kornjače će na liječenju i oporavku ostati oko godinu i pol, a nakon toga bit će puštene u more. To je obično u svibnju, na Međunarodni dan kornjača. Svako puštanje privuče brojne znatiželjnike. Tako je već 15 godina, koliko djeluje Centar za oporavak kornjača.

- Svake godine se ovdje oporavi 10,15 kornjača. Nekad manje, nekad više, ali u svakom slučaju od tada se ovdje oporavilo  čak 160 morskih kornjača. Prvenstveno su to glavate želve i to je jedna od 7 kornjača koje možemo naći u svijetu, kazala je Žana Moslavac, biologinja.

- Doktori za kornjače su veterinari. Mi smo ovdje sestre. Medicinske sestre za kornjače. Ispunjava zato što kad uspijete izliječiti jednu jedinku, onda veselo mlatara. Perajice vraća natrag u more i zapravo lijep događaj. Nekome se možda čini da je tužno jer životinjica se neće brčkati u bazenu, ali zapravo utječu na vas kada možete osloboditi jednu da nastavi putovanje, ističe biologinja Gobić Medica.

Dok je ovih morskih medicinskih sestara, bit će i utočišta u pulskom Aquariumu za glavate želve. Najveća prijetnja opstanku tim strogo zaštićenim životinjama je čovjek. Ribolov, uništavanje gnijezda, masovni turizam, onečišćenje mora - sve to ova prekrasna bića dovodi na rub opstanka.