Udružene policijske snage Hrvatske i Njemačke čuvat će granicu EU-a

U Valbandonu pokraj Pule počela je obuka policijskih službenika za zajednički nadzor na jugoistočnoj granici Europske unije. Projekt je to suradnje Policijske akademije MUP-a i Policijske akademije Savezne Republike Njemačke.

Riječ je o obuci za graničnu policiju usmjerenu učinkovitu nadzoru vanjske granice Europske unije. U nju su prvi put uključeni polaznici iz zemalja takozvane zapadnobalkanske rute.

- Prvi put nakon samostalnosti Republike Hrvatske mi ćemo danas ovdje imati zemlje jugoistočne Europe da rade u odorama to je nešto što pokazuje koliko je Republika Hrvatska svjesna važnosti ovakvih projekata i svjesna važnosti da se svi nađemo zajednički na vanjskoj granici, kaže Mirjana Abramović, pomoćnica načelnika Policijske akademije, Zagreb.

Obuka za 18 polaznika temelji se na praktičnim vježbama uz aktivno vođenje trenera i stručnjaka za nadzor granica. Zajedno je provode policijske akademije Hrvatske i Njemačke.

- Bit će upoznati s EU regulativama, od sutra zajednički rade u timovima, odlaze na teren, scenariji su pripremljeni i oni rješavaju slučaj. Nakon što ga riješe pišu i operativna izvješća sukladno Fronteksovoj proceduri za koju će kasnije biti poslani i u misiju, objašnjava Mirjana Abramović, pomoćnica načelnika Policijske akademije, Zagreb.

Posebno su usmjereni na zaštitu ljudskih prava i postupanje s ranjivim skupinama.

- Nastojimo zajedno štititi ljudska prava što je važno i za očuvanje određenih vrijednosti Europe, ističe Janko von Tiesenhausen, voditelj odjela za međunarodnu suradnju, Policijska akademija, Njemačka.

Projekt "Zajedno na jugoistočnoj vanjskoj granici Europske unije" financijski i tehnički podupire Frontex, a ovo je tek prva u nizu od tri obuke. Hrvatska Policijska akademija ovim potvrđuje da je najaktivnija partnerska akademija Frontexa, a u projektu aktivno pomažu i djelatnici Policijske uprave istarske.