Rive netaknute još od Austro-Ugarske

Nažalost, riječ je o podvelebitskim mjestima koja su svojedobno povezivana brodskim linijama. Otkad ih nema, prestalo se ulagati u pristaništa i obalu.

U Senju, Starigradu kod Senja, Jablancu i Karlobagu sve su rive građene za vrijeme Austro-Ugarske. No zub vremena i more na njima su ostavili trag. Na gatu Svetog Nikole u Senju radovi sanacije su u jeku, financira ih Ministarstvo prometa mora i infrastrukture.

- Kroz svoj sredstava sufinanciranja sanacije lučke infra i suprastrukture  dodjeljuje lučkoj upravi Senj i vrijednost ovih radova je 5 milijuna kuna, kaže Predrag Dešić, ravnatelj Lučke uprave Senj.

Riječ je o izvanrednoj sanaciji, koju su, ističu žitelji Jablanca, njihova riva i gradska plaža odavno zaslužili. Do prije 4 godine brodar Rapska plovidbe odavde je prevozio putnike i automobile za otok Rab. Manevre trajekata na tom uskom pristanišnom prostoru imali su utjecaja na obalni rub.

- Tako kad se Rapska plovidba povukla ništa se tu nije uložilo. Da se onda prije 5-6 godina onaj trajekt Barban nije zabio ovdje ni to se ne bi napravilo, a to se napravilo od oštete, ni grad ni županija, objašnjava Branko Mršić Žućo, Jablanac.

Županija Ličko-senjska lani je prvi put je osigurala milijun i 600 tisuća kuna za  uređenje pomorskog dobra.

Dio tog novca, a riječ je o ukupno 944 tisuće kuna, namijenjeno je lučkom području Jablanca.

- To je sanacija obalnog zida u luci Jablanca i plaže u luci Jablanac, objašnjava Predrag Dešić, ravnatelj Lučke uprave Senj.

Za izvođenje radova na 120 četvornih metara platoa i 27 metara obalnog zida plaže, uskoro će biti raspisan javni natječaj.