Svečani bal u Varaždinu

U noći s petka na subotu, u koncertnoj dvorani Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održan je svečani bal na kojem je predstavljena gastronomska, enološka te modna ponuda varaždinske županije. Bal je prvi put održan pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

Za Varaždin se govori da je "Mali Beč", a kako i ne bi kada je tradicija balova - stoljetna. Nekada ih je bilo desetak u godini. Danas je središnja manifestacija Svečani bal.

-  Drago mi je da smo obnovili jednu stoljetnu tradiciju, grad Varaždin je po balovima poznat i danas je jedini s ovakvim balom u Hrvatskoj, rekla je Natalija Martinčević iz Turističke zajednice Varaždinske županije.

A upravo je ova koncertna dvorana građena za balove 1873.

- To nije samo dvorana za ples već i za koncerte, glazbu, za odgoj mladih ljudi, ali i za posebne svečanosti, kazala je intendantica varaždinskog HNK Jasna Jakovljević.

Izvedbom bečkog valcera bal su otvorili Mali Purgari, a pridružili su im se kadeti i kadetkinje vojnog učilišta. Svečani bal je jedna od središnjih manifestacija u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije.

- To je za nas velika čast, to je druga takva manifestacija, neće ih biti puno, kazao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Partneri su Hrvati iz Gradišća, koji su nedavno održali svoj bal u bečkom Schönbrunnu.

- Ja mislim da se Varaždin mora ovime ponositi jer se o balu čuje i vani, a i nama je u interesu da se sve najbolje zna o Varaždinu, rekao je književnik i publicist iz Gradišća Petar Tyran.

Uz svečane haljine i modnu reviju te koncerte najboljih hrvatskih glazbenika, bal su obogatile povijesne postrojbe - domaće, ali i one iz Europe.

- Nije to naš prvi bal, Varaždinska građanska garda sudjeluje već nekoliko godina na Kaiser balu u Beču, rekao je Dražen Loparić iz Varaždinske građanske garde.

A kao i oni bečki - i ovaj je bal trajao do ranih jutarnjih sati.