Mali purgari skrbe za svoj Varaždin i uče o građanskom odgoju

Varaždinska građanska garda - "Purgari" ove godine obilježava 270 godina od osnutka. Bogatu tradiciju povijesne postrojbe, proglašene nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, nastavljaju njihovi mladi.

Kad su Lana i Filip zaplesali bečki valcer, službeno je počeo Svečani bal Varaždinske županije. S ponosom su predstavili građansku gardu, no pripreme mali purgara počele su tjednima prije.

- Moj tata je prvi krenuo i mene je to jako zainteresiralo i tako sam ja tako odlučila. I sada se pripremamo za bal, vježbamo već dva tjedna i plešemo bečki valcer - kaže Lana Hegedić.

Filip Smuđ kaže da svaki dan vježbaju oko sat i pol. Koraci, dodaje, nisu teški, a uči ga tata.

- Ovo je jedna od velikih časti za mene - kaže Filip.

Mali purgari skrbeći se o vlastitom gradu nastavljaju priču o višestoljetnoj građanskoj gardi. I ova je povijesna postrojba poznata po svojoj odori u kojoj čuvaju Djeda Mraza, šeću Špancirfestom, predstavljaju svoj grad.

- Jako mi se sviđa. Idemo, svi nas gledaju, turisti. Stojimo, naučili smo svakakve stavove - kaže Aleks Kučan.

Zimsko vrijeme idealno je za pripreme, aktivnosti u zatvorenome, pa je tako na redu bojenje pojilica za pse.

- Djeca su super, volim s njima raditi, oni vole s nama raditi. Radimo razne aktivnosti, radili smo kućice za ptice, malo da prirodu tu u parkovima ukrasimo i pomognemo ptičicama da lakše prezime - ističe voditelj Malih purgara Bojan Hegedić.

Uz skrb za vlastiti grad, uče o povijesti, kulturi i građanskom odgoju.

- Tu mi se sviđaju ove uniforme. Imamo dobre prijatelje koji su uvijek uz nas - kaže Neo Humić.

Mali purgari tako nastavljaju varaždinsku građansku tradiciju.