Posljednje pripreme uoči velikog otvorenja

Rijeka će za nekoliko dana i svečano preuzeti titulu Europske prijestolnice kulture. Uoči velikog otvorenja, u gradu su završne pripreme u punom jeku, a u planu je i posebna regulacija prometa.U riječkoj luci - radovi. Ne može ih zaustaviti ni kiša. Postavljaju se svjetlosne instalacije i desetak video ekrana na kojima će posjetitelji moći pratiti središnji događaj velikog otvorenja - Operu industriale.

Radi se i ispred riječkog kazališta - uređuje se fontana i okolni prostor. Dio programa otvorenja događat će se upravo ovdje. Hoće li sve biti na vrijeme gotovo?

- Radovi će biti završeni do petka, dan uoči otvaranja, tako da će pristup kazalištu biti normalan, rekao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Interes posjetitelja za prvi riječki EPK vikend iznimno je velik, kažu ugostitelji. Jedini brod hotel u Rijeci odavno je rezerviran.

- Da smo imali još jedan brod pokraj, vjerojatno bi i on bio popunjen. Naravno, najveći interes je za sam dan otvorenja, odnosno dan nakon, istaknuo je Andrej Kušeta, vlasnik smještajnog objekta i dodao kako se u zraku osjeti nervoza, ali kako je to pozitivna energija radi otvaranja.

A pozitivni su i Riječani i gosti - od otvaranja, ali i cijele ove, za Rijeku iznimno važne godine, imaju velika očekivanja.

- Rijeka je ovaj vikend ne samo centar Hrvatske, već i centar Europe. Bezbrojna događanja na nekoliko lokacija, od jutra do sutra doslovno, naravno s centralnim programom u luci, a kasnije sa zabavom doista gotovo za sve ukuse, naglasila je Emina Višnić, direktorica "Rijeka 2020".

Kišom okupana skulptura pokazuje da su još samo tri dana preostala do svečanog otvorenja - stoga su sve oči i nade da će vrijeme poslužiti - uprte u nebo.