Kuhan i pečen: Sinergija modernog i tradicionalnog recept je za pobjedu

Ana, Irena, Bojan i Dino večeras su u showu pokazali svoje kulinarsko umijeće, a na putu do savršenog tanjura spremnog za kušanje, pomagali su im vrhunski chefovi, chefica Sabina Jalšić i chef Igor Gudac. Čije je remek (d)jelo najviše oduševilo?

Za prve napete kuharske minute u kuhinji zaslužni su bili Dino iz Virja i Bojan iz Varaždina uz pomoć chefice Sabine Jalšić.

- Dečki, opustite se, ovo je trideset minuta zafrkancije, u principu. Skuhajte nekaj fino, lijepo to prezentirajte, a sve što ne znate pitajte cheficu. Uživajte, ohrabrio je dečke Tom.

Akcija je krenula. Bojan je s trake izabrao brancina, kvinoju, krastavce i salatu putericu, a ideja je bila pripraviti toplo-hladnu salatu od kvinoje i prženi riblji filet. Dino se odlučio za pileća jetrica, dimljeni špek i smeđe šampinjone koje će zajedno pržiti i poslužiti uz prilog.

- Jetrici treba jako kratka termička obrada. Ja ih volim medium pripremljena, onda budu fino kremasta jer kad prijeđu u skroz kuhanu fazu, onda se javlja taj okus metala, pojasnio je Tom.

Kuhanje je prošlo poprilično mirno i staloženo i vrlo je brzo stiglo vrijeme za kušanje. Bojan je poslužio svoje jelo, "Brancin a la Tom Cat".

- Prezentacijski jako lijepo, file taman pečen. Sviđa mi se kvinoja koja nosi te zemljane tonove koje nitko ne očekuje uz ribu. Lijepo, harmonično jelo, svaka čast, pohvalio je sudac.

"Žlundra na podravski" jelo je koje je potom poslužio Dino.

- Prezentacijski domaćinski, meso riža, nemam zamjerke, jeo bih ovo svaki treći dan, ali jeo bih oba jela pa sad dolazim do dileme, komentirao je Gretić.

Zbog napretka i sofisticiranosti jela, u završni je krug prošao Bojan.

Kreativni nered

Dvije kreativne dame odmjerile su snage i drugom krugu, Irena, slikarica iz Zagreba, kojoj je navika kuhanja prerasla u ljubav prema kuhanju i Ana, studentica dizajna iz Zagreba, koja u slobodno vrijeme najradije crta, piše i kuha. U kuhinji im je svojim spretnim parom ruku pomagao chef Igor Gudac

Irena je odabrala pileća prsa, pršut, bob, tikvice, batat i mrkve, a Ana iste namirnice, izuzev tikvica.

Anin je cilj bio pripraviti ragu od svih namirnica u woku i rižu kao prilog, a Irenin napuniti piletinu karameliziranom mrkvom, omotati ju pršutom i, kao prilog, poslužiti pečeni batat.

Nakon pola sata kušanje je krenulo s Ireninim jelom, "Tanjurom Jackson Pollock".

- Piletina nije preslana, batat nema arome, bob je trebao dobiti nešto, trebala si Igora malo povući za rukav jer okusi su bazični, a to možda neće biti dovoljno, prokomentirao je Gretić.

Ana je zatim poslužila svoj "Džumbus".

- Opet vizualno jako lijepo, ragu je sjajan. No što se dogodilo s rižom, upitao je Anu Tom, no ona nije znala odgovor na pitanje. Riža nije začinjena i škrobasta je ostala, al’ da je dobila još dvije minute bila bi odlična i s raguom bi bilo sjajno. Šteta, komentirao je i nadodao da u završni krug ide Irena.

Senzacionalna jela, zabavni deserti

Dva tanjura u pola sata. Kako su se natjecatelji snašli u ovom izazovu?
Irena je odabrala pastrve, svježi kravlji sir, brie sir, crveni grah i kandirano voće, a Bojan svinjske odreske, krumpir, korijen celera, mrkvu, lisnato tijesto i ljute feferone.

Irena će pripravljati prženu pastrvu u palenti, kremu od kravljeg sira, a za desert pečeni brie s kandiranim voćem, malo meda i začina, a Bojan pečeno meso uz pire krumpir i pržene trakice mrkve i celera, a s lisnatim će, kako je rekao, nešto što dođe na trakama.

Nakon trideset minuta vatrometa u kuhinji, vrijeme je bilo za kušanje.

-  Super mi je bilo vidjeti kako ste se oslobodili u odnosu na prva dva kruga. Pustili ste da vam chefovi daju par ideja i sve izgleda fantastično, primijetio je Tom.

Irena je poslužila "Grah koji misli da je kavijar" i "Ovo nije Brie".

- Ovo je u najmanju ruku bezobrazno. U pola sata skuhati na ovaj način, ljudi će misliti da mi zaustavimo vrijeme, i onda vi kuhate još pola sata pa ponovo pustimo vrijeme… Pastrva je senzacionalna! Apsolutno senzacionalna! Hrskavo, kiselo, zemljano, sve kad se spoji zajedno - besprijekorno. Desert je zabavan, al ako idem cjepidlačit’, ja bi pekao cijeli brie pa onda samo odrolao gornju bijelu plijesan i stavio kandirano voće, ali to je baš cjepidlačenje, rezimirao je Gretić.

Bojan je potom donio svoja dva jela, "Hudu gudu" i  "Skrivenu mrkvu".

- Kad si počeo raditi sa svinjetinom onako rano, mislio sam da ćeš ju presušiti, no nisi. Super je napravljena, pire super, sve štima. Zabavan desert i odličan način kako klincima uvaliti mrkvu. Sve super, sve pet, komentirao je i nadodao - Kad smo počeli snimati show mislili smo da će ljudi napraviti neka domaćinska jela koja mogu izvesti u pola sata, a ne, kao inače, u četrdeset minuta, no mi smo ovdje dobili visokokvalitetna jela na rubu gastronomije što je za format od pola sata prilično začuđujuće. Čestitam vam i htio bih da je netko pogriješio, ali nije, stoga, Irena, čestitam, prolaziš dalje, odlučio je Tom.

U trećem polufinalu još jednom će svoje kulinarske majstorije pokazati Irena.