Goli otok na jumbo plakatima brojnih umjetnika

Prvi jumbo plakat koji će se postaviti u sklopu projekta "Okoliš sjećanja", a koji se sastoji od radova pedesetak umjetnika nastalih nakon njihova posjeta Golom otoku, predstavljen je u srijedu u Sušačkoj Dragi u neposrednoj blizini Rijeke.

Projekt "Okoliš sjećanja" okupio je umjetnike koji su posjetili Goli otok od 2016. do 2019. godine, a njihovi su radovi nastali kao reakcija na ono što su ondje vidjeli.

Ideja projekta je da umjetnici svojim radovima, performansima i instalacijama šalju poruku o tome da mjesta na kojima su počinjeni zločini trebaju biti mjesta sjećanja, učenja i pamćenja.

Projekt se provodi u sklopu programskog pravca "Doba moći" Europske prijestolnice kulture.

Direktorica "Rijeke 2020" Emina Višnić rekla je da su time željeli na drugi način dovesti umjetnost među građane. Plakati s radovima nastalim u sklopu projekta postavljat će se tijekom cijele godine EPK na području cijele Primorsko-goranske županije.

- Programski pravac "Doba moći" govori o riječkoj i zajedničkoj europskoj povijesti i o tome što možemo naučiti od nje, rekla je Višnić i dodala da se u tom pravcu bave riječkim antifašizmom, ali i onim što se događalo na Golom otoku.

Voditelj projekta "Okoliš sjećanja" Darko Bavoljak, autor fotografije na prvome jumbo plakatu, rekao je da se tako želi na drugačiji način djelovati na percepciju problema Golog otoka u javnosti.

- Goli otok je zanemaren. U prvom razdoblju je bio tajna, a devedesetih i nakon njih zbog političkih i drugih razloga je ostao zanemaren, istaknuo je Bavoljak i dodao da ih ne zanima osveta ni razlozi zbog kojih su ljudi zatočeni, nego samo stupanj nanesene patnje, neprimjeren onome za što su osuđeni.

Tijekom projekta nastale su mnoge fotografije te videozapisi i materijali na drugim medijima, a od toga su, rekao je Bavoljak, odabrali 25 koje će u formi jumbo plakata postavljati diljem županije. Predviđeno je da se svaka dva tjedna izmjenjuje novih pet plakata na različitim lokacijama.

Organizator projekta je Udruga Goli otok "Ante Zemljar" iz Zagreba u suradnji s umjetničkom organizacijom "Art De Facto" iz Zagreba.