Sutra se održava Noć muzeja

Više od četrdeset zagrebačkih muzeja, galerija i baštinskih ustanova bit će u Noći muzeja otvoreni do kasnih noćnih sati, s nizom besplatnih obilazaka stalnih postava i aktualnih izložbi, kao i za tu prigodu posebnih programa.

Otvorenje 15. Noći muzeja održat će se u Muzeju za umjetnost i obrt koji ove godine obilježava 140. obljetnicu osnutka, a velike obljetnice su i središnja tema najduže muzejske noći u godini.

Uz stalni postav posjetitelje u MUO očekuju izložbe "Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini - Velika baštinska izložba blaga riznice Franjevačkog samostana Majke od Milosti s otoka Visovca",  "All You Need is Hat - Asamblaži i šeširi" Staše Čimbur i "Prekapanja" Marine Bauer. Bit će tu i dječji Orašar Escape Room s prikazom najljepših scena iz baleta Orašar, te baletni performans "Farewell My Muse",  u povodu zatvaranja izložbe Staše Čimbur.

Muzej suvremene umjetnosti, koji je nedavno proslavio 10. godišnjicu u novoj zgradi i 65. obljetnicu osnutka, nudi izložbu "Kolekcija za budućnost / Akvizicije 2009.-2019. i retrospektivu Zlatka Kopljara "Konstrukcije, a u Zbirci Richter prostorno-zvučnu instalaciju Tonija Meštrovića. Posjetitelji će moći pogledati i novootvorenu izložbu "Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma, u sklopu koje i film "Tajna Nikole Tesle redatelja Krste Papića.

Izložbe prate besplatna stručna vodstva i razgovor s umjetnikom Zlatkom Kopljarom, a MSU predstavlja i program na temu globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša "GLOBE te dva projekta Kluba mladih tog muzeja, te "Iskustvo izvedbe", performans Žaka Valente i Vilima Matule.

Osim sa stalnim postavima, Hrvatski prirodoslovni muzej sudjeluje izložbama o superorganizmima, fosilima, koraljima i skrivenim stanovnicima doline Neretve, a Arheološki muzej izložbom o Kseniji Vinski Gasparini, prvoj dami hrvatske arheologije te izložbom "Avari i Slaveni".

Muzej Mimara ima, među ostalim, izložbe Vesne Peko Luketić, Emila Roberta Tanaya te Umjetnost pod prstima, Tiflološki muzej radionice izrade taktilnih slika te rješavanja križaljki, a Hrvatski muzej naivne umjetnosti organizira, među ostalim, predavanje o kustosici Nadi Vrkljan Križić.

Tradicionalno među najposjećenima, Tehnički muzej Nikola Tesla uz stalni postav, ponudit će predavanja u kabinetu Nikole Tesle i Planetariju, za što treba preuzeti rezervaciju na blagajni muzeja.

HAZU ima programe na više lokacija - Gliptoteka donosi izložbu "Stećci nekad i danas", Kabinet grafike  izložbu plakata velikana hrvatske likovne umjetnosti, Strossmayerova galerija starih majstora je pozvala gimnazijalce da preuzmu nakratko ulogu muzejskih vodiča po stalnom postavu i izložbi svojih članova, a Hrvatski muzej arhitekture priredio je izložbu "Crtežom kroz sjećanja" i dječju radionicu.

Galerija Klovićevi dvori predstavlja izložbu o udruženju umjetnika Zemlja, kojom se obilježava 90 godina njegova osnutka, Hrvatsko dizajnersko društvo izložbu o dizajnu Vegete, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika o 40 godina rada Vlaste Delimar, Lauba - kuća za ljude i umjetnost  izložbu umjetničkog dvojca TARWUK i izbor iz svoje kolekcije, a ORIS Kuća arhitekture izložbu suvremene čileanske arhitekture.

Muzej grada Zagreba priprema "izložbeno - glazbenu čaroliju" s tri nastupa Zagrebačkih solista, uz izložbu kojom se obilježava 65. godišnjica rada tog svjetski priznatog ansambla, dok će Etnografski muzej organizirati pričaonice O šeširima i ljudima, uz izložbu "Kapa dolje!"  i predstaviti knjigu Iva Palčića o paškoj čipci.

Državni arhiv u Zagrebu donosi priče o gornjogradskim muzejima,  Hrvatski državni arhiv izložbu o tome kako je zagrebačka mumija stigla u Zagreb, te projekcije filmova iz fundusa Hrvatske kinoteke.

Hrvatski glazbeni zavod će otvoriti izložbu s najzanimljivijim glazbenim instrumentima iz svoje zbirke koja se čuva u MUO, nakon čega slijedi koncert studenata Muzičke akademije, dok će Hrvatski školski muzej na prošlost podsjetiti izložbom "Stoljeće djeteta u Hrvatskoj : djetinjstvo i školovanje u 20. stoljeću, ali i izradom plišanaca i igraonicom pikulanja.

Noći muzeja pridružili se fakulteti i škole

Akademija likovnih umjetnosti ima iznimno bogati program, uz izložbu radova iz Fundusa umjetnina i zbirke studentskih radova nudi niz radionica, portretiranje posjetitelja, mali maraton crtanja, projekcije animiranih filmova, dok Škola primijenjene umjetnosti i dizajna uz izložbu Domaće zadaće donosi, među ostalim, igranje društvenih igara te radionice po odsjecima.

Gornjogradska gimnazija omogućit će posjetiteljima da sjednu u klupe u kojima je sjedio A.G. Matoš, u učionici koja nosi njegovo ime, a posjeduje inventar s kraja 19. stoljeća te predstavlja i izložbu "Prirodopisna zbirka" koju je utemeljio Franjo Tkalec, tadašnji učitelj za prirodopis.

Fakultet elektrotehnike i računarstva podsjetit će kako su nekad izgledale igrice i računala, a Veterinarski fakultet uz stotu obljetnicu predstavlja arhitektonsku baštinu Zvonimira Vrkljana koji je projektirao zgradu, priređuje radionice na temelju divljih zvijeri i poziva posjetitelje da povedu svoje kućne ljubimce.

Zagrepčani će moći saznati i nešto više o povijesti Sveučilišta u Zagrebu,u Muzeju bl. Alojzija Stepinca o dr. Kamilu Dočkalu, prvom ravnatelju Dijecezanskog muzeja u Zagrebu, u HT muzeju o povijesti telekomunikacije, u Muzeju Klinike za psihijatriju Vrapče i o razvoju psihijatrije u Hrvatskoj, a u Lovačkom muzeju o životinjama naših staništa.

Od mini ljekarne do degustacije piva

Noć muzeja prigoda je za upoznavanje s mini muzejom ljekarništva - gornjogradske ljekarne u Kamenitoj ulici, s planovima za proširenje Muzejsko-memorijalnog centra Dražen Petrović, s izložbom oružja i krivotvorenim umjetninama u Muzeju policije, te sa životom slavne Marije Jurić Zagorke u stanu na Dolcu gdje je živjela.

Nedavno otvoreni Muzej čokolade već je podijelio ulaznice za svoj obilazak uz stručno vodstvo, a degustacije će imati i Muzej Zagrebačke pivovare u nastajanju, jer njegov obilazak završava prezentacijom savršeno natočenog piva u čemu se može okušati svaki sudionik.

U Zagrebu će biti organiziran besplatan prijevoz na izvanrednim autobusnim linijama i u turističkom tramvaju. Mini autobus vozit će od Muzeja Mimare do Gornjeg grada, a izvanredna autobusna linija od Trga Mažuranića do MSU-a i natrag. Karte će se naplaćivati na redovnim linijama i na uspinjači, koja će voziti do dva sata iza ponoći.

Zadarski muzeji u Noći muzeja

Zadarski muzeji, galerije i jedna osnovna škola i ove će se godine uključiti u tradicionalnu, 15. Noć muzeja.  Uz stalni postav, radionice puhanja stakla i izrade staklenog nakita na plameniku, koncert i lutriju, Muzej antičkog stakla u Noći muzeja predstavit će dvije nove izložbe u maloj izložbenoj dvorani u 18 sati bit će otvorenje izložbe ''Staklo Aserije'' autora Ive Fadića i Berislava Štefanca, a u velikoj dvorani u 19.30 posjetitelji će moći vidjeti prezentacijsku izložbu Art Glass Studio Bokart.

Najbogatiji program u Noći muzeja kao i uvijek ima Narodni muzej Zadar. U Kneževoj palači može se razgledati stalni postav - Šest salonskih priča koje govore o šest povijesnih razdoblja Zadra.

U šest izložbenih dvorana u prizemlju Kneževe palače postavljeni su radovi Davora Savincentija pod nazivom "Rubna tiranija" nastali u mediju fotografije, videa, skulpture te svjetlosne i zvučne instalacije, dok se u Edukativnoj dvorani može se razgledati izložba "Povijest kompjutora kroz muzejske uzorke zadarskih tvrtki" koja predstavlja mehanička računala i pomagala od pedesetih godina do danas, elektronička računala zadarskih tvrtki, kućna računala iz osamdesetih godina 20. stoljeća te kutak sa živim računalima iz osamdesetih godina s igricama.

Izložba "Tajne muzejskih čuvaonica planine" postavljena je u Maloj izložbenoj dvorani, a u Etnološkom odjelu u Gradskoj straži mogu se razgledati stalni postav "Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije" i izložba "F(v)uštan u odijevanju nekad i danas".

U Gradskoj loži u 19.30 predavanje Narodna stranka i hrvatska nacionalna integracija u Dalmaciji održat će Ante Bralić, a u 20 sati otvorit će se izložba "Ante vitez Šupuk i njegov grad", pripremljena u povodu 180. obljetnice rođenja Ante Šupuka, najuspješnijeg šibenskoga gradonačelnika koji je udario temelje modernog Šibenika.

Pedagoška služba Narodnog muzeja Zadar u Osnovnoj školi Zadarski otoci, u sklopu projekta Muzej u školi, priredit će kratki pregled svih događanja u sklopu projekta koji uključuje obilježavanje važnih datuma za Grad Zadar i Zadarsku županiju, a kao posebno događanje najavljena je Zadarska alka koju će rekonstruirati učenici OŠ Zadarski otoci.

U program Noći muzeja uključuje se i Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a u izložbenom prostoru u zgradi Starog kampusa prezentirat će građu prikupljenu na brojnim arheološkim istraživanjima.

Zadarski Arheološki muzej pripremio je izložbe "Muzejske obljetnice"  slikom kroz prošlost Arheološkoga muzeja Zadar, u Crkvi sv. Donata "Krajolici i spomenici zadarskog područja krajem 19. i početkom 20. stoljeća u istraživanjima prof. dr. Luke Jelića" i u Knjižnici Arheološkoga muzeja "Ex libris ljubitelja starina don Frane Bulića". Osim toga, kao i svake godine bit će organizirane radionice i kvizovi.

U Centru za podvodnu arheologiju  posjetitelji će moći razgledati izložbu "Hrvatska podvodna baština" u kojoj su predočeni najzanimljiviji nalazi iz podvodnih arheoloških istraživanja koje je proveo MCPA. U nekadašnjoj Crkvi sv. Nikole moći će se doznati nešto više o zanimljivim crticama iz povijesti a prostora, a bit će održana i radionica za djecu - Potraga za potopljenim blagom.

Noć muzeja obilježava i Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje, jedini u Hrvatskoj posvećen maritimnoj baštini i umijeću građenja drvenih brodova, ove se godine peti put uključuje u nacionalnu manifestaciju Noć muzeja.

U programu koji će se održavati od 18 do jedan sat iza ponoći za posjetitelje će biti organizirano besplatno stručno vodstvo muzejskim zbirkama i postavom te virtualna šetnja hrvatskim muzejima.

- Gledajući promotivne filmove muzeja koji su nam poslali svoj video-materijal posjetitelji će se moći pobliže upoznati s postavima i pričama Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju, Muzeja Sinjske alke u Sinju, Muzeja Vučedolske kulture u Vukovaru, Muzeja antičkog stakla u Zadru, Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu te  Memorijalnom centru Fausta Vrančića na otoku Prviću, najavljuje ravnateljica betinskoga muzeja Kate Šikić Čubrić.

I ove godine dio programa bit će posvećen djeci, koja će imati priliku snimiti mali video koristeći aplikaciju Tik Tok, a najzanimljiviji  uradak osvojit će nagradu koju je osmislio muzejski stručni žiri.

- Oni kojima je igra namijenjena znaju što je Tik Tok i o čemu je riječ, a svi ostali morat će nas posjetiti u Noći muzeja kako bi naučili u čemu su dobre nove generacije", poručuje ravnateljica muzeja.

U glazbenom dijelu programa Noći muzeja koncert na gitari i klaviru održat će Antonio Perina iz Tisnog, a svi posjetitelji moće će po promotivnim cijenama kupiti muzejske suvenire i nedavno objavljen Vodič stalnog postava Muzeja betinske drvene brodogradnje.