Stočarstvo budućnost mladog poljoprivrednika

U stočarstvu svoju budućnost vidi mladi poljoprivrednik iz skradinskog zaleđa. Ideja mu ne nedostaje i sasvim mu dobro ide.

Ićevo. Malo selo u skradinskom zaleđu. Dom obitelji Dujić, koji najmlađi član Ante ne bi mijenjao ni za najljepšu gradsku kuću. Jer pokraj svoje može imati - farmu magaraca.

- Kupio sam prvu magaricu čisto radi gušta, i kao ljubimca. Uvijek sam volio biti u prirodi i životinja mi se uklapala u tu moju sliku. I evo, sad smo došli do broja 10, govori Ante Dujić, OPG Dujić.

Jer, informirajući se o uzgoju magaraca, odlučio se Ante za prodaju magarećeg mlijeka.

- Magareće mlijeko je dobro za bronhitis, astmu, općenito jača imunitet. Prodaju najčešće obavljam preko interneta, preko oglasa, imam stranicu i na Facebooku. Dosta ljudi, kad čuje jedno od drugoga, odluče se na kupnju, a dostavu skoro svaki dan obavljam po našoj županiji, a kada mi se skupi malo više i do Splita, priča Ante.

Nije Anti nikakav problem brinuti se za magarce, a i nisu to zahtjevne životinje, kaže.

- U jednom trenu sam shvatio da uživam u tome kada radim taj posao. Zapravo, to nije ni posao, to je način života koji sam odabrao i eto, krenulo mi je u prvih godinu dana dobro, bio sam zadovoljan i odlučio nastaviti, naglašava.

I to ne samo s uzgojem magaraca. Poželio je novi izazov te se odlučio za uzgoj goveda. Kupio je i obnovio staru napuštenu staju na osami, udaljenu 10 kilometara od kuće.

- Oduvijek mi je želja bila imati svoj ranč, na osami. I eto, odabrao sam goveda, našao sam pasminu Salers koja mi odgovara i tako je došlo do ovoga, govori Ante.

Dio sredstava za kupnju 20 rasplodnih junica dobio je na natječaju za europski novac. Prije otprilike mjesec dana, zahvaljujući pomoći hrvatske udruge uzgajivača te pasmine goveda, junice su iz Francuske stigle u skradinsko zaleđe.

- Nas posebno veseli kada se uzgoja prihvaćaju mladi ljudi poput Ante, koji s puno optimizma i vjere u isplativost te proizvodnje odlučuju, a mi kao udruga dajemo tu, kao u ovom slučaju, veliku podršku, naglašava Mirko Devčić, predsjednik udruge Salers Croatia.

Sada Ante nastavlja uređivati imanje jer samo je staja obnovljena - plan je unaprijediti farmu goveda, nabaviti suvremenu opremu. Pa s mnogo volje i optimizma kreće u novu poljoprivrednu avanturu.