"Kaj smo spili, smo spili"

Društvo, zabava, zapravo nije važan povod. Lako je pronaći opravdanje za čašicu pića, a jedna nerijetko preraste u niz. Opijanje je u Hrvatskoj i dalje društveno prihvaćeno ponašanje. Kakva je to pošast, najbolje znaju oni koji su se otrijeznili. Za Puls su otvoreno progovorili članovi Kluba liječenih alkoholičara iz Pregrade.

Njima je bilo normalno da piju. I danas, kada je ta ovisnost iza njih, kažu da bi lagali da im nije bilo lijepo dok su pili - okupili su se u kleti, pjevali, zezali se, družili se, pekli domaće kobasice, a grlo zalijevali vinom.

No mjesto okupljanja nije bilo važno. Neki su igrali nogomet pa tako uz druženje danonoćno pili vino, pivo. Danas za to kažu - strahota.

Ujutro nisu pili jer im je to bilo fino, već zato što su morali. Jer bez alkohola nisu mogli funkcionirati, krenuti u dan. Ako bi im njihovi bližnji rekli da puno piju, oni su uvijek pronalazili isprike.

Danas kažu - alkohol je zlo

- Nisam bio fizički bolestan, nego tu - psihički, kazao je jedan od članova Kluba liječenih alkoholičara iz Pregrade.

- Alkohol je zlo. Vi to zlo ne možete primijetiti. To je ono što je najgore, njegova moć, kazao je drugi bivši alkoholičar.

- Financijski vas to puno košta, kada bi se stavilo na papir mislim da bi se dala izgraditi jedna kuća koliko je novca otišlo na alkohol, rekla je bivša alkoholičarka.

Ispaštaju i njihovi voljeni. Supruge, muževi, djeca. Nikada ne znaju što od njih mogu očekivati.

- To nije život. Jer živite s nekim s kim morate paziti kako ćete ga pogledati, hoćete li se obući u hlače ili trenirku, jer im smeta sve živo, kazala je supruga bivšeg alkoholičara.

A oni, alkoholičari - vrijeđaju one koji im žele pomoći da se izvuku iz pakla alkohola. No tek kada sami shvate da jesu alkoholičari i da tako više ne žele živjeti, nerijetko bude kasno da se iz tog začaranog kruga sami izvuku. Nasreću mnogi potraže stručnu pomoć.

U procesu liječenja imaju dio koji se zove "Revizija prošlosti" u kojem moraju prihvatiti svoje pogreške. Shvatiti da su ih činili da bi ih mogli promijeniti. Ispričati se. A ta isprika jedino može biti kvalitetna - doživotnom apstinencijom, odnosno načinom života koji ne prihvaća konzumaciju alkohola.

Danas za klub liječenih alkoholičara kažu da im je on jedna obitelj. I tko ga tako shvati, taj ima napredak. U Klubu imaju mogućnost da sebe ponovno formiraju kao ličnost. Liječenje često neće biti dugotrajno bez jedne takve zajednice kao što je Klub. Klub koji trebaju pohađati redovito, jer ako to ne čine, kažu, vrlo su male šanse da će opstati u odluci da žive život bez alkohola.