Zaboravljeni zaselak Petruši

Mnogobrojna napuštena sela i mjesta diljem Hrvatske pala su u zaborav. Mještani zaseoka Petruši nadomak Zagreba odlučili su obnoviti stare drvene kuće. Napominju da je riječ o vrijednom spomeniku kulturne baštine.

Prije sedamdeset godina ovdje je živjelo trideset obitelji. U potrazi za boljim životom napuštali su svoja imanja. Danas ovdje je tek desetak duša.

- Boli me kad vidim, jer i sam stanujem u Kašini, da ovako nešto propada i da nitko za to ne mari. Mislim da bi nadležni morali reagirati i zaštiti kulturnu baštinu, govori Ivan Dokša, mještanin.

Vlasnici kuća s tim su se zahtjevom obratili zagrebačkom Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode.

- To sve ide u ladicu i od 1999. godine kad je Muzej Prigorja Sesvete zaštitio ovo kao spomenik kulture, to stagnira nema nikakvih pomaka, ističe Dorotea Baričević, Vijeće Mjesnog odbora Kašinska Sopnica.

Zaseok Petruši evidentiran je kao očuvana povijesna matrica, ali ne podliježe Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, potvrdili su u Zavodu.

- Radi određenih stanja objekata i radi infrastrukture, koja tada nije postojala, u adekvatnoj mjeri i radi imovinsko pravnih odnosa, generalno nije bilo osnove da se ide u zaštitu bilo individualnih kuća, bilo cijele zone, naglasio je Stipe Tutiš, pročelnik Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba.

Mještani se ne slažu. Većina ovih drvenih kuća građena je potkraj 19. stoljeća i smatraju da zaslužuju postati dio kulturne baštine. Stoga traže pomoć Grada.

- Krov je već bio skoro isto nikakav tako da smo mijenjali i rogove i krov kompletno i kupaonicu, sve  sami, rekao je Ivan Vukelić, mještanin.   

Mještani ovdje vide i turistički potencijal. Obnovljene kuće i status etnosela mogli bi privući brojne posjetitelje.