Slobodni umjetnici - velika odgovornost, ali i velika strast

Pokret - toliko ljepote, sklada i strasti... Sve je u njemu... Talent, godine vježbe, ljubav... Ples koji će nas očarati, nadahnuti... Iako ga na prvu tako ne gledamo, i plesanje je posao.

Može li se ukalupiti u pravila sustava ili je bolje da ostane nesputan i samostalan... Kako žive i snalaze se slobodni umjetnici? Čezne li netko od njih za sigurnošću stalnoga posla ili uživaju u slobodi i kreativnosti bez obzira na sve?

Biti slobodan umjetnik znači da si jedan dan jako zaposlen, a onda nakon par mjeseci nemaš ništa. Nikada ne znaš koliko ćeš imati novca. Živjeti od honorara koji se čekaju i po nekoliko mjeseci, neki čak i po godinu dana. Slobodni umjetnik je jedna neizvjesna situacija, ali ako se čovjek na nju pripremi i organizira onda se sve može.

Za slobodnog umjetnika treba imati i veliku odgovornost jer radi se puno, puno više, ali to je ljepota stvaranja i kreativnosti. Biti slobodan umjetnik ljudi doživljavaju kao nešto romantično.

- Riskiraj i pucaj na veliko. Ono najveće. Ali ostani čovjek koji primjećuje i cijeni ono malo. Ono najmanje, poručuje književnica i spisateljica Ingrid Divković. Dodaje da joj je istinski imperativ sloboda stvaranja i kreativnost. To je ljepota života, poručuje.

Pogledajte prilog i poslušajte životne priče slobodnih umjetnika, Smiljane Čoh, diplomirane filmske animatorice i ilustratorice, Fabia Leonea, akademskog slikara i ilustratora te Vlaste Delimar, likovne, vizualne i performans umjetnice