Zavičajna kuća u Slanom

Slano je dobilo Zavičajnu kuću Dubrovačkog primorja, bivši župni dvor crkve sv. Vlaha. Rekonstrukcija i opremanje zavičajne kuće bila je dio europskog projekta "Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija".

Svečano otvorena Zavičajna kuća dubrovačkog primorja u Slanom - investicija je vrijedna 8 milijuna kuna, a financirana je europskim novcem. Od sada će ona biti središte kulturne i turističke ponude Slanog i Dubrovačkog primorja. U njoj je predstavljena tradicija i bogata povijest tog kraja: nakit, nošnja, sve ono čime se Dubrovačko primorje ponosi.

- Tako da se mi nadamo da ćemo prezentacijom naše bogate ipak kulturne baštine, prezentiranjem toga strancima obogatiti turističku ponudu i stvoriti jedan dodatni turistički proizvod koji će donijeti u konačnici dobrobit i u kulturno i turističko područje, rekao je načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.

Kako je u ratu većina kulturnog blaga ovog kraja uništena, trebalo je nošnje obnoviti. Za to se pobrinula udruga Deša.

- Sve je bilo uništeno pa smo onda obnovili cijelu nošnju, a ja sam radila marame oko vrata, vez za nevjestu, rekla je Nike Tomović iz udruge Deša.

- Sve ono što smo mi radili, radili smo da se obnovi baština nakon rata, jer sve je bilo uništeno. To je bio glavni motiv, a sada evo sreća da su DUNEA, Županija i ostali, napravili ovaj prostor i ta je nošnja dobila svoje mjesto ovdje i mislim da smo dali svojoj zajednici jako veliki doprinos, rekla je Marija Veltruski iz udruge Deša.

Župni dvor bio je u ratu pogođen i uništen. Ruševinu je 1996. dodatno oštetio potres. No 2010. počela je obnova tog inače kulturnog dobra.

Općina nije imala novac za obnovu. Pomoć je stigla s europskim projektom Ruralna poučna kulturno etnografska turistička atrakcija čiji je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija, a operativno ga provodi regionalna agencija DUNEA s još 10 partnera. Zajedno su uspjeli doći do europskog novca.

- Tako se stvorila ideja da stvorimo jednu zajedničku platformu od Korčule Mljeta i Primorja s potporom nadležnih institucija i prijavimo projekt pod akronimom Putovi prošlosti. Projekt je ugovoren, u zadnjem touchu smo provedbe, rekla je ravnateljica razvojne agencije DUNEA Melanija Milić.

U sklopu istog projekta uređuje se i gradski muzej Korčula te muzej zlata i srebra u Smokvici, no ovdje u Primorju - Zavičajna kuća već je otvorena, i čeka turiste.