11. veljače 1975. - Margaret Thatcher vođa konzervativne stranke

U Velikoj Britaniji, tradicionalnoj zemlji muškaraca sklonoj starim navikama, 11. veljače 1975. dogodilo se iznenađenje: Konzervativna stranka za svog je predvodnika u prvom krugu tajnog glasovanja izabrala Margaret Thatcher, krhku ženu iz srednjeg građanskog staleža.

Dotad su vođe konzervativaca obično bili aristokratske plave krvi ili veliki novčani magnati. Sada je vodstvo stare stranke preuzela žena, kćerka malog provincijskog trgovca kolonijalne robe, majka dvoje djece s dvjema diplomama začuđujuće veze – kemije i prava! No, Margaret Thatcher uskoro je pokazala svoju dotad skrivenu političku snagu. Nastupala je ofenzivno, oštro i uporno, što je djelovalo kao osvježenje u konzervativnim redovima.

I prije nego što je 1979. preuzela kormilo vlade, njezini samokritični pristalice govorili su: - Ta je žena jedini pravi muškarac među nama! S puno uspjeha i šarma Margaret Thatcher kao prva žena premijer održala se na vlasti jedanaest i pol godina, a svojoj je stranci osigurala tri izborne pobjede zaredom. U unutarnjoj politici provela je radikalnu privatizaciju velikog broja državnih poduzeća i u svom zaista najvećem iskušenju slomila dugotrajni štrajk rudara.

Kad su 1982. Argentinci zauzeli britansko Falklandsko otočje, Margaret Thatcher na taj je izazov odgovorila oružanom akcijom. U daleke južne vode poslala je moćnu flotu kojom je skršila invaziju, oduševivši sugrađane koji su patili za izgubljenom snagom nekadašnjeg britanskog imperija. Svi su joj ti potezi donijeli naziv “Željezna Lejdi”.

On joj je, međutim, malo koristio u trećem mandatu, koji je obilježen inflacijom i uopće padom kvalitete javnog života. Njezino odupiranje ulasku u Europsku uniju dovelo je do razilaženja u stranci. Kad je uvidjela da se birači okreću laburistima, godine 1990.-te sama je odstupila da je ne bi smijenili kao što su to učinili s njezinim prethodnikom Edvardom Hitom. Vrijedi spomenuti da je Margaret Thatcher kao uvažena umirovljenica s blagom naklonošću gledala na hrvatsku borbu za samostalnost. – Hrvatska je srdačno dočekala Europu – rekla je u Zagrebu – te je stoga dvostruko povrijeđena kada ta ista Europa ne pokazuje spremnost na toplu dobrodošlicu...