11. veljače 1990. - Nelson Mandela pušten na slobodu

Nakon 27 godina teškog zatočeništva, iz zatvora je 11. veljače 1990. pušten vođa pokreta za ravnopravnost crnaca Južne Afrike, Nelson Mandela.

Uistinu duga politička karijera toga političara počela je 1944. kad je pristupio najstarijoj crnačkoj organizaciji Južne Afrike – Afričkom nacionalnom kongresu. Nakon pokolja nad mirnim crnim prosvjednicima u Sharpevilleu 1960. Mandela je aktivno sudjelovao u organizaciji gerilskoga vojnog otpora protiv vladajuće i rasističke bjelačke manjine. Zbog toga je nekoliko puta dospio u zatvor a 1964. osuđen je na doživotnu kaznu.

U zatvoru je preživljavao u vrlo teškim uvjetima, u ćeliji bez kreveta i gotovo bez prava na kontakt s vanjskim svijetom U 80-ima cijeli je svijet prosvjedovao protiv politike apartheida u Južnoafričkoj Republici. Posebno je ostalo upamćeno okupljanje glazbenika na londonskome stadionu Wembliju u lipnju 1988. kada su sudionici, slaveći Mandelin 70. rođendan, tražili da ga se pusti na slobodu.

Uvjeti za promjene stekli su se tek 1989. kad je južnoafrički predsjednik postao miroljubivi Frederik de Klerk. On je ukinuo zabranu Afričkog nacionalnog kongresa i Mandelu pustio na slobodu. U travnju 1994. u Južnoj su Africi održani prvi  opći izbori.

Mandelin Afrički nacionalni kongres dobio je čak 62 posto glasova, to jest 252 zastupnička mjesta od mogućih 400. Dobitnik Nobelove nagrade za mir Nelson Mandela tako je postao prvi crnački predsjednik Južnoafričke Republike. Njegova je povijesna zasluga što je pomirio crnce i bijelce, te smanjio razliku između bogatih i siromašnih. Veliki borac za crnačka prava povukao se iz politike 1999., a umro u prosincu 2013.