Vodimo vas u splitski Arheološki muzej koji slavi 200 godina postojanja

Večeras se diljem zemlje održava Noć muzeja, a mi idemo u splitski Arheološki muzej koji slavi 200 godina postojanja. U sklopu manifestacije nude noćnu turu Salonom!

- Hic iacet Franciscus Bulić, pecato et indigmus presbiter - tako, naime, započima natpis na mome sarkofagu... Ovako počinje tura Salonom; u ulozi don Frane Bulića, čovjeka koji je znao svaki pedalj Salone - mladi arheolog.

- On je iz Vranjica, znači mjesta gdje je rođen don Frane, i eto, kroz tu priču smo shvatili da bi on bio najbolji lik, on da bi mogao oživit' don Franu!, kazala je voditeljica Priručne zbirke i arheološkog lokaliteta Salona, Ema Višić-Ljubić.

A ima "don Frane" što ispričati, jer Salona je arheološki dragulj - luka ilirskih Delmata, poslije i glavni grad rimske provincije Dalmacije. Izgradio je osebujni svećenik potkraj 19. stoljeća ovdje i tusculum - ljetnikovac za svoje nasljednike.

- Da se imaju gdje odmoriti, okrijepiti i nastaviti dalje u obilazak Salone.- Ali don Frane, niste imali papire! - Da, kuća je sagrađena bez znanja nadležnih institucija u Beču!, ističe arheolog Arheološkog muzeja Split Nino Švonja.

Suncem okupan vrt tusculuma, navodno prve bespravne gradnje u Solinu, i danas je omiljen. Kroz Salonu godišnje prođe 30 000 posjetitelja, a tajne se još otkrivaju.

- Značajno se bavimo i zaštitom lokaliteta u konzervatorsko-restauratorskom smislu - to su za nas pravi izazovi - jer su to skupi i dugotrajni procesi, a lokalitet je na otvorenom i podložan je raznim vrstama propadanja i devastacije!, kazala je Ivanka Vukšić, restauratorica Arheološkog muzeja Split.

Jedan od najvažnijih hrvatskih arheoloških lokaliteta, upozoravaju stručnjaci, i dalje je na meti vandala - ali im opraštaju jer očito ne znaju što čine.