Maljkovićem otvoren izložbeni ciklus programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture

U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci otvorena je izložba Davida Maljkovića "S kolekcijom". Time je ujedno otvoren izložbeni ciklus programa Rijeke - Europske prijestolnice kulture.Mnogobrojni posjetitelji sa znatiželjom su zavirili u riječki MMSU i susreli se s atipičnom izložbom koja je na svjetlo dana iznijela muzejske artefakte koji 70 godina, još od osnutka muzeja nisu dobili stalni postav.

Za Davida Maljkovića, međunarodnog suvremenog umjetnika, rođenog Riječanina, ovo je hommage Rijeci.

- Moram reći da je ovo nekakva inicijacija danas, da smo mi tu na nekom samom početku. Ova izložba je na neki način više nekakav organizam nego izložba i ima cijeli niz aktera. Danas smo otvorili izložbu s tom mojom intervencijom u prostoru koja se tiče same kolekcije, ali isto tako imamo intervenciju na fasadi Dore Budor, kaže Maljković.

Zgrada muzeja osvanula je u crvenom monokromatskom ruhu, čime je markirana u prostoru. Intrigantan je i postav Nike Mihaljevića - muzej Kristalne lubanje.

- Sve je počelo od tog originalnog artefakta za koji je prije 10 godina dokazano da je zapravo krivotvorina nastala u 19. stoljeću. Dakle nije majanski artefakt star tisućama godina, i meni je bilo zanimljivo kako se taj plod fikcije infiltrirao u pop fikciju, rekao je Mihaljević.

U svakom slučaju, bit će tu još umjetnika i radionica, nesumnjivo je riječ o živom izložbenom tkivu čiji će se konačni oblik znati tek nakon zatvaranja 18. travnja.