VIDEO: Spektakl u Rijeci, Opera industriale

Spektakularnom završnicom Rijeka je večeras obilježila jedan od najvažnijih trenutaka u svojoj novijoj povijesti. Od danas nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Svečanost otvaranja Europske prijestolnice kulture održana je u HNK Ivana pl. Zajca, a centralni događaj - Opera industriale izvedena je na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu u Riječkoj luci. Nastupilo je više od stotinu izvođača, a u program je bila uključena i publika.

VIDEO: Milanović: Tko hoće šlager ide u Opatiju - ovo je Rijeka


Kako kažu organizatori, pred očima Europe Rijeka odaje poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji kraja koji je okružuje te ujedno podsjeća na temeljne društvene vrijednosti na kojima je izgrađena moderna Europa. Operu industriale uživo i uz pomoć matrica izvelo je mnoštvo izvođača kombinirajući zvukove grada, industrije i buke, nastupe na klasičnim instrumentima, zborsko pjevanje, zvončarska zvona i aktivno zvučno uključivanje publike. Zvuk, glazba i buka, efekti koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame, snažni simboli Rijeke i Europe – bili su sukus atraktivnog programa otvorenja.

Kuća ekstremnog muzičkog kazališta Damira Bartola Indoša (HR) u izvedbi riječke Opere industriale nastupila je s Rumoristima kao izvođačima na specifičnim instrumentima – šahtofonima te s muzičarima na dva preparirana klavira, gitari, basu, bubnjevima i saksofonu.  U izvedbi je sudjelovao i posebno atraktivan finski zbor muškaraca koji su vrištali, zveckali i vikali – Mieskuoro Huutajat (FI). Na velikoj pozornici nastupio je i mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića (HR) te orkestar gudača i puhača na violončelima, kontrabasima, klarinetima, trubama i trombonima. U izvedbu je bio uključen i ansambl od dvadeset i pet riječkih gitarista, deset bubnjara, plesači te radnički orkestar brusilica, varioca i iskri. Publika smještena na Molo longu zvonila je, navijala, stvarala buku i svjetlo, te tako sudjelovala u izvedbi kao živi instrument koji predstavlja ljude – najsnažniji dio identiteta grada.

Svečanost otvaranja Europske prijestolnice kulture 

Svečanosti u HNK Ivana pl. Zajca nazočili su visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske. U glazbeno-scenskom dijelu programa nastupili su Putokazi, Mr. Lee & Ivanesky, Diana Haller, članovi baletnog ansambla HNK, Kristina Kolar, Robert Kolar, Domagoj Dorotić, Zbor riječke opere, Riječki simfonijski orkestar, gudački kvartet glazbenika iz Riječkog simfonijskog orkestra, glazbenici okupljeni u riječki super bend Ri-Val.

Konferencija Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u Rijeci je otvorila ministarsku konferenciju Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe - jačanje kulture za održivi razvoj, koja se održava pod rotacijskim predsjedanjem Hrvatske. Sudjelovali su ministri kulture i visoki dužnosnici država članica Savjeta ministara kulture jugoistočne Europe jačanje kulture za održivi razvoj: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Moldove, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske te kao promatrači predstavnici Austrije, Italije, Europske komisije, Vijeća Europe i UNESCO-a.

70 događanja na 30 lokacija u središtu grada

Program je počeo u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici, odakle je nedugo nakon toga krenula anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat, a vode je riječke glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić. Najveću pozornost izaziva program Rijeka, koraci i vrijeme tvrtke Thorax u kojem se posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu te glumu, scenografiju i vizuale.

U Arheološkom parku, na Čajnom i Kazališnom trgu te Korzu i drugim lokacijama odvijaju se koncerti, performansi i plesne točke. Zanimljivo je bilo u riječkoj ribarnici gdje je kupce iznenadio nastup Vokalnog studija Rijeka s galerije ribarnice. U popodnevnom i večernjem programu održavaju se koncerti i nastupi DJ-a. Tako će na Titovom trgu, odnosno na Contu, biti koncerti jazz i improvizirane glazbe i svirke nekoliko riječkih bendova, a orekstar će u defileu središtem grada odati počast Ludwigu van Beethovenu.