U Starigradu puno toga ide nizbrdo

Starigrad kod Senja nalazi se na području parka prirode. Iznad naselja, ostaci su gradine Golubić oko koje tragovi života datiraju iz 11 stoljeća. Ljudi su ovdje stoljećima živjeli od mora - ribareći ili ploveći.

Brod više ne pristaje ovdje. Odavde se penje gore na magistralu, pa 35 kilometara do Senja ili Sv. Jurja. Uska cesta dugačka je 3 i pol kilometra. Izgrađena je 60-tih godina prošlog stoljeća i tako ostala originalnim primjerkom cestogradnje iz tog vremena. Oni koji žive u Starigradu njome moraju putovati, voziti i voze u strahu. Ljeti se istom cestom spuštaju turisti. Javno parkiralište mjesto nema, pa usku prometnicu parkirana vozila dodatno suze.

Starigrad s magistralom povezuje nerazvrstana cesta o kojoj treba brinuti Grad Senj. Na sve molbe u svezi uređenja ceste, upozorenja o odronima, rupama, nedostatku odbojnika, u gradu ne reagiraju, komunikacija ne postoji.

Problemi nekolicine stanovnika Starigrada, koji ga ni zimi ne napuštaju, nižu se. Voda, ona s Velebita koja se za velikih kiša i kod otapanja snijega spusti u mjesto. Nekada su je mještani skupljali. Danas te vode više nema, kažu nam.

Svemu unatoč ne promiče nam svježina žitelja Starigrada. Valjda vode koje teku ispod njih imaju pozitivan učinak.

Da je mjesto privlačno kazuje nam tko sve ovdje ima kuću za odmor. Postotak hrvatskog biračkog tijela veoma je mali. I tu se može naći objašnjenje zašto lokalno čelništvo nema jake motive ulaganja u ovaj dio domovine nam.