U Smokvici sretna djeca i roditelji

U srcu otoka Korčule - Smokvica. Mjesto s tisuću stanovnika poznato i po vrhunskom Pošipu - inače prvom zaštićenom hrvatskom bijelom vinu. Doba je rezidbe.

- Obrađuje se zemlja, sade maslina, krči, vraćaju se mladi, na otoku je mir, malo more, maslina, vino, što više čoviku treba, kazuje nam Đani Radovanović.

Slažu se s time Jakov i Ivan. Bave se sportom - tekvondoom, tenisom, nogometom... U Smokvici je dobro živjeti, kažu. Kako ide škola, pitamo ih.

- Dobro, ali je dosadno, odgovaraju. Najteža je matematika.

Zahvaljujući demografskom programu "Sritna dica, sritna Smokvica" - mjesto već drugu godinu zaredom bilježi pozitivan prirodni prirast. Dobro raspoloženje u vrtiću. Sretna djeca i roditelji - jer vrtić je u Smokvici besplatan.

- Puno znači, mislim, 900 kuna svaki mjesec možemo potrošiti na nešto drugo za njih, jako puno znači. I ovo je sad novo za svako dijete 5000 kuna više, puno su napravili, kaže Ivona Baničević.

Život na otoku ima prednosti. 
 
- Ovdje je mirnije, djeca se mogu igrati, nije tako užurbano kao u gradu - kaže Ivanica Tomašić. Žive od poljoprivrede i zadovoljni su.

Uz 5000 za prvo dijete općina je za 5000 kuna podignula naknadu za svako iduće, uvela besplatne udžbenike i radne bilježnice, dodatne autobusne linije za učenike i studente, božićne darove i stipendije, financira autobusne karte svima koji se školuju izvan Korčule.
- U suradnji s ministarstvom državne imovine planiramo državno zemljište isparcelizirati, podijeliti 20 parcela mladim smokvičkim obiteljima kako bi ih na taj način zadržali na otoku, kaže načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić.

Ima ih koji na otok dolaze. Služba je služba - ali život je ovdje mirniji, bez stresa, kaže mladi župnik - Varaždinac.

- Radimo na dobrobit ljudi, mladi je načelnik pa se trudimo da bude mlada ekipa da se vide rezultati. Gdje ima djece, ima života, mogu se družiti jedni s drugima, rasti zajedno, pola kuća bit će prazno, bolje da su pune. Gdje ima volje, ima načina, govori don Mihael Čavlek.

Uskoro se otvara Muzej zlata i srebra. Puno se očekuje od realizacije ključnih  projekata - aglomeracije, sanacije deponija te rekonstrukcije vrtića koji će prvi put dobiti jasličku grupu.

- Samo bi lud čovik reka "ne valja". Ide bolje, djeca su zaokupljena, ima niz sportova, nova sportska dvorana, gradi se muzej, razvija turizam, zadovoljan je Đani Radovanović.

Načelnika hvale politički neistomišljenici, a on oporbu jer se zajedno uspješno bore s poraznim demografskim trendovima. U Smokvici koja slavi Dan Općine i blagdan Gospe od Kandelore imaju razloga festižat.