Lažni med prijetnja je poštenim pčelarima: "Bojimo se osvete mafije"

Koliko je u Hrvatskoj pravog, a koliko lažnog, patvorenog meda? To je pitanje prije dva mjeseca otvoreno u HRT-ovoj emisiji Plodovi zemlje. Pitali su se to i u Hrvatskom pčelarskom savezu nakon analize meda koji se u teglicama bez deklaracije prodaje uz najfrekventnije prometnice prema moru. Poražavajuć rezultat sve treba zabrinuti. Lažnog je meda puno i pčelari o tom problemu sve otvorenije govore.

- Jedino što se bojim, bojim se imenovati nekoga jer taj netko mi može doći na pčelinjak i zapaliti pčele. Toga me strah jer mi smo pčelari jako ranjivi, mi se bojimo osveta baš te mafije.

Velik strah uvukao se među pčelare, kaže nam pčelar Josip Zaluški. Prevaranti ih ugrožavaju na više načina. Okupirali su tržište lažnim medom, a prozivanje i prokazivanje nije nimalo neopasno. Institucije pak, kažu, zatvaraju oči.

- Naš novokomponirani Milan Bandić je to jako lijepo rekao, mito i korupcija. Mi smo zemlja korupcije, podmiti se inspekcija i oni ništa ne vide, a vide mene ako izostavim jedno slovo na etiketi, kaže Zaluški.

Josip je u pčelarstvu od malih nogu, živi od proizvodnje i prodaje meda. Lažni med na tržištu njemu i svim drugim poštenim pčelarima - ozbiljna je prijetnja. 

- Imamo dva nivoa toga. Jedan nivo su ovi sitni, to su oni koji ugrožavaju baš male pčelare koji dobar dio svojih prihoda doprinesu s medom. Oni uzmu dvije kile meda, pomiješaju sa šećernim sirupom, daju malo arome, boje, prokuhaju... Nisam imao prilike vidjeti kako to rade, ali sam čuo, jednostavno naprave tu smjesu, kila šećera je sada za 4 kune, lažni med u konačnici ne dođe više od jednog eura, sedam-osam kuna, kaže.

Samo je forma slična medu, slatkasto je, ali to med nije, dodaje.

Ovo što nam govori Josip potvrdilo je i istraživanje četvorice stručnjaka koji su ovo ljeto obilazili sajmove i ceste uz koje se prodaje med.

- Počeli smo uz ličku magistralu, od Senja do Vratnika, po autocesti, stajališta, nešto po Istri, dolina Neretve nam je bila zanimljiva i vidjeli smo mnogo zanimljivih stvari, kaže Dražen Lušić s Katedre za zdravstvenu ekologiju riječkog Medicinskog fakulteta.

Velika većina toga što se nudi uopće se ne bi smjela nuditi, dodaje. Obišli su 60 lokacija, a samo jedan je bio ispravan.

No postoji i ona druga, viša razina prijevare koja ugrožava pčelare. To nisu oni na cestama, kaže nam Josip.

- Drugi nivo prevare su ovi šoping centri. To su malo jači igrači koji na kontejnere kupuju med iz Kine, nazovimo ga medom, medni sirup koji također miješaju s hrvatskim medom  i deklariraju ga kao med proizveden u Hrvatskoj, u zemljama EU-a i zemljama van EU-a, kaže Josip.

- Med je jedan od proizvoda kojeg mi imamo u suficitu svake godine, što znači da bi sav taj med na tržištu trebao biti potpuno ispravan. No činjenica je da je uvoz samo za prošlu godinu bio 2 tisuće tona, o tom uvoznom dijelu ne mogu govoriti, ono što je naše što je izašlo iz košnice, to je pčela napravila, tvrdi Dario Frangen, član Povjerenstva za zaštitu potrošača HPS-a.

- Ali dešava se to da on ostaje na skladištima jer se uvozi jeftin med, pod navodnicima ću reći med, proizvod upitne kvalitete, da li je uopće med i ako je ako je prošao analizu... Mislim da je neusporediva kvaliteta s onim što naši proizvođači proizvode, dodaje.

Pod prirodno se prodaje lažno. Velik je to prostor za manipulaciju, siva zona koja nekima donosi laku i brzu zaradu. Da institucije rade svoj posao, Josip se danas ne bi izlagao pred kamerama. Kap je prelila čašu. I ne samo jer cijeni svoj rad, u javnost je izišao i zato da ljudi osvijeste što kupuju.