Kada će lipicanci konačno biti adekvatno smješteni?

Još od povratka lipicanaca iz progonstva u Srbiji prije 12 godina postavlja se pitanje njihova smještaja, ali i razvoja konjogojstva u Lipiku. Svo vrijeme Državna ergela Lipik podstanar je u konjušnici Poljoprivrede Lipik, u međuvremenu privatizirane tvrtke. Konji, dakle državno blago, smješteni su u spomeniku kulture koji je u privatnom vlasništvu. Obnova objekta nije daleko odmakla, a problemi se gomilaju.

Nekadašnji grofovski posjed razorili su neprijateljski projektili, a posljednji je put obnavljan uoči povratka konja iz progonstva.

- Stručnjaci s riječkog Građevinskog fakulteta koji su radili istraživanje rekli su da je proces slijeganja bolti, koje su nosivi elementi u samoj staji, započeo i da on traje svaki dan, kaže Vinko Strganac, voditelj financija Poljoprivrede Lipik.

Na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije tražili su potporu za projektnu dokumentaciju. I s 2,5 milijuna kuna izradili svu silu kalkulacija, planova i nacrta. Prema njima tu bi uz konjušnicu trebao nastati turistički i muzejski kompleks posvećen konjogojstvu. Ishodili su i sve dozvole, no kad je trebalo dobiti novac za gradnju - projekt nije prihvaćen.