Rijeka dan nakon: Kakve su reakcije?

Rijeka od subote nosi prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture. Svečanost otvaranja održana je u HNK Ivana pl. Zajca, a centralni događaj - Opera industriale izvedena je na velikoj pozornici, smještenoj na De Francheskijevom gatu u Riječkoj luci.Dan nakon otvorenja, skupljaju se dojmovi. Iz Rijeke se javila naša Klaudija Modrić Plantarić.

Reakcije su uglavnom pozitivne. Jutros riječki korzo miran,  sa svojim redovitim jutarnjim šetačima, potpuno drugačija slika nego sinoć... Nekoliko tisuća Riječana i njihovih gostiju bez obzira na kišu pratilo je svečano otvorenje - spektakl u riječkoj luci! Neobično, zanimljivo, drugačije - u svakom slučaju spoj  glazbe, buke, svjetlosnih efekata i instalacija nikoga nije ostavio ravnodušnim.


- Oduševljeni smo. Volimo svoj grad i svaka čast onima koji su ovo organizirali, rekao nam je jedan prolaznik.

- Malo mi je previše karnevala, a premalo kulture, kaže jedna prolaznica.

Gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da su bili svjesni da će program izazvati različite reakcije, ali su željeli napraviti nešto drukčije.

- Malo je avangardno, ali to je Rijeka - poručuje.


- VIDEO: Spektakl u Rijeci, Opera industriale

Rijeka - Europska prijestolnica  kulture - pokazala je na otvorenju progresivnost, hrabrost i ambicioznost, odrednice sadržaja koje će pratiti i druge događaje. Pratili su to putem malih ekrana u izravnome prijenosu i gledatelji diljem Europe, kao i gosti koji su došli u Rijeku "Luku različitosti".

"Ono što samo Rijeka može napraviti"

Rijeka je dramatično, poletno i emotivno odala poštovanje svojim radnicima, umjetničkoj avangardi i tradiciji, podsjećajući na temeljne društvene vrijednosti moderne Europe. Uz snažnu poruku sklada, hrabrosti, progresivnosti i ambicioznosti u "Luci različitosti" koja prihvaća jedra svih boja.

- Spektakularno, ono što samo Rijeka može napraviti, posebno, jedinstveno, alternativno i samo ljubav!, jedan je od komentara.

Rijeka je odaslala poruku svoga identiteta i zajedno s tisućama građana i gostiju, pred očima Europe, uz nesvakidašnji nastup više od 120 izvođača burno proslavila svoje proglašenje  prijestolnicom kulture.

Radnički orkestar brusilica, varioca i iskri - začinili su rumoristi na šahtofonima, finski zbor muškaraca koji vrište, zveckaju i viču, Pjevački zbor EPK, orkestar gudača i puhača, gitarista, bubnjara, plesača te više stotina zvončara. Uživao je i novoizabrani hrvatski predsjednik.

- Super, onako kako sam i očekivao prema onome što je najavljivano. Htio bih vidjeti na televiziji jer je snimano sa puno kamera skoro 30, pa je vjerojatno možda spektakl i veći nego uživo, rekao je Zoran Milanović.