Nagradama Bafta 2020. okitili se Mendes, "1917", Zellweger, Phoenix

Povijesni film "1917", dobio je britansku nagradu Bafta za najbolji film i najbolju režiju, a među glumcima u nedjelju navečer na 73. po redu svečanosti britanskim filmskim nagradama ovjenčani su Rene Zellweger i Joaquin Phoenix.

Film "1917" koji prati put britanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu osvojio je Baftu za najbolji film, a redatelj Sam Mendes za najbolju režiju.

Priča o Prvom svjetskom ratu već je osvojila dvije nagrade Golden Globes i nominirana je za Oskare. Redatelj Sam Mendes tako je pobijedio u jakoj konkurenciji Martina Scorsesea za film "Irac" (The Irishman), Todda Philippsa koji je bio nominiran za film "Joker", Quentina Tarantina koji se natjecao filmom "Bilo jednom u Hollywoodu" (Once Upon a Time... in Hollywood) te  Bong Joon-Hoa koji je bio nominiran filmom "Parazit".

Američka glumica Renée Zellweger dobila je nagradu Bafta za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Judy Garland u biografskom filmu "Judy".

Za tu ulogu je Zellweger (50), već osvojila nominaciju za Oskar i ubrala je svoj  Golden Globe. Za Baftu su se natjecale i Jessie Buckley u filmu "Divlja ruža" (Wild Rose), Scarlett Johansson u filmu "Priča o braku" (Marriage Story"), Saoirse Ronan u filmu "Kćeri doktora Marcha" te Charlize Theron u filmu"Skandal".

Američki glumac Joaquin Phoenix osvojio je Baftu za najboljeg glumca za svoju interpretaciju u filmu "Joker". Taj 45-godišnji američki glumac također će se natjecati za Oskara u ulozi Jokera, a osvajanjem Bafte pomeo je konkurenciju: Leonarda Di Caprija u ulozi "Once Upon a Time... In Hollywood", Adama Drivera u "Marriage Story", Jonathana Prycea u filmu "Joker" i Tarona Egertona u filmu "Rocketman".