10. veljače 1960. - Umro kardinal Alojzije Stepinac

Poslije višegodišnjeg mučeništva, 10. veljače 1960. u rodnom Krašiću umro je zagrebački nadbiskup i kardinal Alojzije Stepinac, jedna od moralno najdosljednijih ličnosti u novijoj hrvatskoj povijesti.

Stepinčev je život protekao u stalnom suprotstavljanju totalitarističkim sustavima u obrani vjere i interesa hrvatskog naroda. Njegovo je držanje bilo uvjetovano kršćanskim svjetonazorom i povijesnom spoznajom da se ideologije mijenjaju, da stranački režimi dolaze i odlaze, a narod ostaje sa svojim potrebama i pravima na dostojan, pravedan i samostalan život. Mnogobrojna dokumentacija govori o Stepinčevim kritikama velikosrpskog terora, o oštrim prosvjedima Paveliću zbog ustaških zločina, o njegovu spašavanju tisuća ljudi, osobito Židova i Srba.
Svaki čovjek, bez obzira na rasu i naciju – govorio je javno Stepinacima sva neotuđiva prava koja mu ne smije oteti ili ograničiti samovoljno nijedna vlast.

Poslije rata Stepinac je odbio odvojiti Katoličku crkvu u Hrvata od Vatikana, što je tražio Tito, jer je to trebalo oslabiti njezinu ulogu zaštitnice identiteta i slobode hrvatskog naroda. Javno se suprotstavljao i tadašnjem jugokomunističkom nasilju. Godine 1946. Stepinac je izveden pred sud pod iskonstruiranom optužnicom da je bio kolaboracionist i neprijatelj narodne vlasti. Mnogi svjedoci kojima je spasio život nisu pušteni na montirano suđenje.

I u takvim okolnostima Stepinac je bio dosljedan. Moja je savjest čista, rekao je u sudnici. Bio bih ništarija kad ne bih osjetio bilo hrvatskoga naroda. Što sam govorio o pravu na slobodu i nezavisnost, sve je u skladu s načelima Jalte i Atlantske povelje ...

Osuđen je na 16 godina tamnice s prisilnim radom, u Lepoglavi su ga tjerali i molili da potpiše molbu za pomilovanje i ode u inozemstvo. Komunistima je Stepinčev moralni autoritet bio opasniji u tamnici nego izvan zemlje. No, nadbiskup je, makar i pušten iz Lepoglave i interniran u rodni Krašić, do kraja ostao uspravan: nije želio pomilovanje ni posebne milosti.

U listopadu 1998.-me papa Ivan Pavao Drugi proglasio je Alojzija Stepinca blaženim na svečanom misnom slavlju u Mariji Bistrici. Već prije, prvi hrvatski demokratski Sabor donio je Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu Alojziju Stepincu.