14. veljače 1899. - Rođen Lovro pl. Matačić

Veliki hrvatski dirigent Lovro plemeniti Matačić o sebi je govorio kako je samo skromni interpretator genijalnih djela.

No u svim knjigama o velikim dirigentima nalazi se njegovo ime. Rođen 14. veljače 1899. na Sušaku, Lovro je od najranijih dana upijao glazbu koja je bila sastavni dio života u plemićkoj obitelji Matačić podrijetlom iz Hrvatskog Zagorja. Ne čudi stoga da je postao članom glasovitog zbora Bečki dječaci. Dirigentsku je karijeru počeo skromno kao korepetitor, a njegov prvi dirigentski nastup bili su Freudenreichovi Graničari u Osijeku. Slijede uspjesi u Novom Sadu, Ljubljani, Beogradu, Rigi. Matačić dirigira sve: i operete i Wagnera i Mozarta i Honegera. Godine 1927. prvi put stoji za pultom Zagrebačke filharmonije.

Sljedeće godine ravna Bečkim simfoničarima, a uskoro mu slavni Wilhelm Furtwangler povjerava palicu Berlinske filharmonije. U Zagrebačkoj operi ostvaruje čudesne izvedbe. Za vrijeme Drugog svjetskog rata Matačić je postao domobranskim dopukovnikom i glavnim dirigentom vojničke glazbe. Djeluje u Zagrebu i Beču, a nastupa s vrhunskim orkestrima u gradovima proširene njemačke države. U programe uz Brucknera, Beethovena i Wagnera, unosi skladbe hrvatskih autora i svoje, kojima je uvijek nalazio nedostatke. Samo četiri dana nakon ulaska partizana u Zagreb Matačić je uhićen, optužen i osuđen na robiju u Staroj Gradiški. Za njegov život borili su se supruga Lili, slikarica Cata Dujšin i glumac Dubravko Dujšin.

Maestro je oslobođen ali je posao dobio u novoosnovanoj operi u Skopju, zatim u Rijeci. Tek 50-tih godina prošloga stoljeća Lovro Matačić mogao je ponovo nastupati u inozemstvu. Karajan mu je prepustio svoj koncert u Londonu a zatim su slijedili pozivi iz Berlina, Firenze, Rima, Frankfurta, Beča, Tokija i drugih glazbenih metropola. Često je dirigirao na Dubrovačkim ljetnim igrama, deset godina bio je šef-dirigent Zagrebačke filharmonije, a uspješno se bavio i skladateljskim radom. Posljednji je put taj veliki hrvatski umjetnik dirigirao u Dubrovniku u ljeto 1984. Uskoro ga je bolest zauvijek odnijela s koncertne, a pola godine poslije i sa životne pozornice.