Kazališne mace dobile svoje nastambe ispred kazališta

Mačke koje već desetljećima žive na Ujevićevoj poljani - i postale su zaštitni znak splitskog kazališnog trga, dobile su sedam kućica u kojima će ubuduće moći živjeti. Humanitarnu akciju "Dom za mace s kazališne pjace" osmislili su sami djelatnici splitskoga HNK-a.

Svaka mačja nastamba ima svoje ime: Romeo, Julija, Tonći, Marijana, Cicibela i Roko, a glavna je kuća dobila ime Bambina, prema mjuziklu koji će biti premijerno izveden na Valentinovo. One su izrađene od vatrootporne šperploče, oslikali su ih kazališni slikari.

- Napravili smo ovih sedam kućica budući da je ovo kazališni trg po imenima iz kazališne literature. tu je Bambina, koja se zove po mjuziklu, ali kako je ovo mjesec zaljubljenih i mačaka tu su poznata imena ljubavnih parova, ističe voditelj službe za odnose s javnošću HNK Split Davor Vuković.

Pokretač akcije intendant Srećko Šestan kaže da se prošloga ljeta, kada je došao u Split, iznenadio vidjevši koliko ima mačaka na trgu pred kazalištem, što smatra dobrim jer u kazalištu ima manje miševa.

- Nisam ja ovo izmislio. Kad sam bio na gostovanju u Antaliji s karlovačkim kazalištem vidio sam da gradske vlasti brinu o mačkama i da ih hrane. Imaju kućice i to je jedna lijepa turistička atrakcija, ističe intendant Šestan.

I mnogobrojne splitske Udruge, ali i pojedinci, godinama se brinu o splitskim kazališnim mačkama. Barem ih pod tim imenom znaju Splićani i gosti ovoga grada.

Jedna prava stvar, kontra svima koji ne vole mačke jer smatraju da štete ugledu grada i turizmu. No, turisti ih obožavaju i redovito nas financijski pomažu u kastraciji i liječenju, ističe Tanja Vukičević iz Udruge za dobrobit i zaštitu mačaka "Deseti život".

I tako su, kažu kazalištarci u šali, splitske mace dobile prve mačje POS-ove stanove u Hrvatskoj i to u samom središtu grada.