Koliko ima ptica u Kopačkom Ritu?

U parku prirode Kopački Rit, obilježen je Dan vlažnih staništa. Objavljeni su i rezultati zimskog prebrojavanja ptica. Svrha je procjena ugroženosti pojedinih vrsta te njihova zaštita.

Dan vlažnih staništa obilježava se širom svijeta. Nastoji se podići globalna svjesnost o važnoj ulozi vlažnih staništa za ljude i naš planet. Posebni su gosti Kopačkog Rita stoga bili oni na kojima svijet ostaje - učenici Osnovne škole Bilje!

Ovo je ekosustav močvare, ima jako puno ptica močvarnica i ovdje dolazi jako puno ptica selica, ima jako puno riba, raznih vrsta riba i puno vodozemaca, kaže učenica OŠ Bilje Petra Kovačević.

Znaju oni i mnogo više!

O životinjama, o biljkama, o hrandibenom lancu, o zaštićenim biljkama, o zaštićenim životinjama te zašto ih moramo zaštititi.

- Zato što ih ima malo, ističe učenik OŠ Bilje Lovro Jukić.

Kopački rit odlikuje iznimna biološka raznolikost s više od 2600 bioloških vrsta. Jedna od najugroženijih skupina su ptice močvarice, a u siječnju se obavlja njihovo zimsko prebrojavanje.

Brojevi su uobičajeni, ukupno je 28 tisuća ptica, 65 vrsta je zabilježeno, u Kopačkom Ritu je dvadeset jedna ptica močvarica, naglašava stručni voditelj JUPP-a Kopački rit Vlatko Rožac.

Vlažna staništa imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena, a s pomoću populacije ptica moguće je utvrditi i promjene u okolišu.

Močvarna područja imaju izrazito veliki značaj za populaciju ljudi od zaliha pitke vode, od pročišćavača štetnih tvari do znači smanjenja emisije CO2, ističe ravnatelj JUPP-a Kopački rit Tomislav Bogdanović.

Na edukativnim radionicama to su saznali i učenici koji su održali debatu o temi - Čovjekov utjecaj na okoliš.