Zadar: ispod atletske staze "grad mrtvih"

Na novootvorenom gradilištu studentskog doma u Zadru, u krugu bivše vojarne, otkriven je još jedan vrijedan arheološki lokalitet iz 1. stoljeća. Pronađeni su ostaci antičke nekropole uz staru rimsku cestu.

Ispod atletske staze bivše vojarne na dubini od samo 15-ak centimetara pronađen je još jedan "grad mrtvih".

- Ovo je očekivano nalazište. Inače istraživanja nekropole antičkog Jadera započela su 50-tih godina 20. stoljeća.

Do sada je istraženo više od 2 tisuće grobova antičkog Zadra, a samo na ovom lokalitetu 50-ak paljevinskih, istaknula je dr. sc. Vedrana Glavaš s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

- Pokojnici bi se palili na otvorenim ložištima i njihov pepeo se pohranjivao u keramičku urnu, a djeca su se pokapala u ovakvim anforama. Kosturni ukopi vrlo su rijetki u 1. stoljeću, dodala je.

Uporabni predmeti, pronađeni uz urne, svjedoče o životu antičkoga Jadera. I žene i muškarci rado su se rješavali prljavštine s pomoću takvih strigila.

Maja Grgurić s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru kaže kako je u jednom grobu pronađena i bočica za koju je moguće da je sadržavala maslinovo ulje pa se zajedno sa strigilom radio piling.

Sasvim jednostavnim alatom studenti otkrivaju staru rimsku cestu.

- Zadovoljstvo mi je kao student arheologije sudjelovati u iskapanju rimske nekropole jer nema svaka generacija priliku u tome sudjelovati, ističe student arheologije Krešo.

Njegov kolega Luka dodaje kako treba imati određenu razinu poštovanja.

Poštovanja ponajprije prema kultunoj baštini - tako bogatoj u Zadru - gdje rimska cesta vodi do Novog sveučilišnog kampusa.