"Novi susjedi" o izazovima integracije izbjeglica, azilanata i manjina

Uoči emitiranja nove, treće sezone  međunarodnog dokumentarnog serijala "Novi susjedi", kojeg u četvrtak počinjemo emitirati na Prvom programu od 14 sati, u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" gostovali su protagonisti hrvatskog filma "Kuća nade": pastor Željko Mraz, glavni tajnik Saveza baptističkih crkava, Anita Papa, stanovnica Gajnica, Ali Noghandoost, azilant, taekwondoo borac i trener, te autorski tim Daniela Draštata, izvršna producentica EBU serijala "Novi susjedi" (a na HRT-ovu filmu koscenaristica i urednica) te Nebojša Slijepčević, redatelj, koscenarist i snimatelj.

Novi susjedi: Kuća nade
Riječ je o projektu iza kojeg stoje domaće, HRT-ove snage. Naši će gledatelji do kraja travnja moći pogledati 13 filmova koji govore o izazovima integracije izbjeglica, azilanata, manjina, ukratko drugih i drugačijih.

- U stručnoj skupini Eurovizije za manjine prije četiri godine smo razmišljajući o tome kako je najbolje ispričati priču o velikom broju migranata i izbjeglica koje dolaze u Europu, zaključili da je najbolje ispričati ju na razini susjeda. Jer, nekako kad se provjerava koliko smo tolerantni jedni prema drugima najbolje je pitanje koga bi htio imati za susjeda. Tako je devet članica EBU-a u svojim zemljama snimalo serijale, za koje smo s udrugama civilnog društva preko EBU-a uspjeli dobiti i novac iz fondova EU-a, objasnila je Draštata razvoj projekta.

HRT-ov film Kuća nade emitiramo prvi, redatelj Slijepčević kazao je kako je riječ o kući u Gajnicama koja je posljednjih 30-ak godina zapuštena. Baptistička crkva dobila je dozvolu za radove kako bi u njoj otvorila centar za azilante, a na polovici radova Gajničani se počinju buniti i snimamo tribinu gdje izlaze na vidjelo i strahovi lokalne zajednice i predrasude, ali i konkretna pitanja. Početkom prve polovice prošle godine priča je bila na vrhuncu i radovi su zaustavljeni.
 
S nama danas nije mogao biti jedan od protagonista filma, pastor Kreko, no o kući nade govorio je pastor Mraz:

- Projekt Kuća nade naš je dugogodišnji san, kazao je Mraz, dodavši da su tri godine prikupljali dozvole za mogućnost renovacije i prenamjene devastirane bivše zgrade policije. Bilo bi to mjesto za integraciju azilanata u hrvatsko društvo.
 

Gajničanka Papa ističe da u početku priče nije bilo najavljeno da će u kući živjeti azilanti, već će biti na raspolaganje stanovnicima kvarta.

- Gajnice imaju šaroliko društvo, obitelji iz Kameruna, imamo Ukrajince, Makedonce, ali ovdje nismo vidjeli nijednu obitelj, žene ni djecu već  samo muškarce. Mi tamo ne želimo ono što nam je ranije prezentirano, sad je priča već drugačija i govore da neće biti spavanja, niti života već škola i integracija. Mi nemamo problem s pojedincima već sa skupinom ljudi. S obzirom na događaje u Porinu, u Austriji i šire, imamo problem s hrpom muškaraca, zaključila je uz pomoć voditelja Davora Meštrovića.

Iranac Ali živi s bratom u Prečkom, nisu imali nikakvih problema sa susjedima do nedavnog incidenta jednog susjeda, za koji su im svi ispričali.

- Previše trebaš čekati da dobiješ papire, dosadno je, ja sam uvijek trenirao ali ostali ljudi moraju po osam mjeseci čekati da unajme stan, a nemaju gdje spavati. Mnogi im ga ne žele iznajmiti. Azilanti imaju problem jer ne mogu naučiti jezik, ne možeš ni raditi, ostvariti kontakt s ljudima, ako ne znaš jezik ne možeš ništa, kazao je na hrvatskom potencijalni olimpijac u Tokiju.

Premalo je vremena bilo za pronalazak rješenja, ali možda kad pogledate ne samo Kuću nade, već i druge zanimljive filmove serijala Novi susjedi, koji će biti dostupni i na našoj multimedijskoj platformi HRTi (gdje već možete pogledati prvu sezonu), lakše srušimo zidove pa mjesta razdvajanja postanu mjesta tolerancije i spajanja.  

Produkcija EBU partneri: ČT, RTBF, HRT, RTV SLO, NTR, DW, RTVE, RTP, RAI, uz podršku EU 

https://newneighbours.eu/