Kuhan i pečen: Neodoljiva jela koja pozivaju na novu žlicu

Četvero hrabrih kulinarskih entuzijasta upustilo se u kulinarsku avanturu kojima su svojim savjetima i vrijednim rukama pomagali chefovi Igor Gudac i Christian Kiki Misirača. Tko je kuhao najbolje? Sandra, Denis, Tihomir ili Ana? Doznajte u nastavku.

Uz pomoć chefa Gudca u prvom su krugu svoje znanje testirali Denis iz Senja, nogometni trener koji voli tradicionalnu kuhinju, i Sandra iz Zagreba koja radi na zagrebačkoj zračnoj luci, a najviše voli pripravljati slastice.

U studiju im se, kao i uvijek, uz našu divnu Anu, pridružio i "strašni sud", chef Tom Gretić, koji je za natjecatelje imao same lijepe riječi podrške: - Opustite se, birajte pažljivo i iskoristite Igora. Znanje mu je veliko! Lijepo kuhajte, nek’ je fino začinjeno, a ako imate i vremena za prezentaciju, to lijepo složite i to je to.

Trake su krenule, nadmetanje je krenulo. Denis je s trake odabrao otkoštene pileće zabatke, pancetu, tikvice i mladi špinat, a ideja je bila napraviti pečene zabatke u tavi s prilogom od pirjane pancete i tikvica. Sandra se odlučila za iste namirnice izuzev mladog špinata. Njega je, naime, zamijenila kuhanom ciklom koju je planirala zapeći na grill tavi, te ih, baš kao i tikvice, poslužiti uz punjene i pečene pileće zabatke.

- Da su došle gljive, bio bi to savršen spoj namirnica koji se nalazi u mom omiljenom jelu,  pečenom, punjenom piletu, koje nikad ne pripravljam ja, već moja mama, s uzbuđenjem je komentirala Sandra.

No, s izborom namirnica sudac baš i nije bio oduševljen. - Prve trake su donijele pileće zabatke, u svakom slučaju bolja varijanta nego bijelo meso, no dosta sramežljivo. Ako je tu piletina, onda mora biti i slaninica. Cikla bi mogla donijeti neke zanimljive stvari na tanjur zbog svoje zemljane note i šećera, a špinat...hmm… možda u emulziju. Uglavnom vidjet ćemo, nemaju previše izbora, prokomentirao je.

Komentari koji otvaraju vidike

Je li se piletina uspjela na vrijeme ispeći, prva je saznala Sandra koja je poslužila "Začinjenu piletinu na šarenom povrću".

- Piletina je sjajna, sočna, hrskava, baš kako treba, no matovilac je stradao zbog kiseline koja dominira. Cikla je dobra, ali sve u svemu nije loše, rezimirao je Gretić.

Na red je stigao i Denis sa svojom "Piletinom u offsajdu".

- Opet imamo finu, lijepo pečenu piletinu. Ragu je uspješan, no imamo jedan problem - previše špeka. Ostale namirnice se baš ne osjećaju, ali ni ovo nije loše, komentirao je i nadodao da, s obzirom na većinu istih namirnica, ali bolje pripremljenu piletinu, u završni krug prolazi Sandra.

U drugom nadmetanju, u kuhinji su se chefu Misirači pridružili Ana iz Splita koja je ljubav prema kuhanju stekla od majke, a usavršavala se čitajući kuharice i internet blogove, te Tihomir iz Baranje čija je priča o kuhanju počela iz potrebe, a prerasla u ljubav. Tko je bio bolji?

Drugi krug, prva traka

Ana se odlučila za svinjske kotlete, mladu blitvu, cherry rajčice i žute paprike, a Tihomir za ribu rumbac, mladu blitvu, cherry rajčice, žute paprike i mrkvu. Ana je bila zadovoljna izborom namirnica, a planirala je napraviti slatko-ljuti umak od luka, soja umaka, sezamovog ulja i đumbira u kojem će marinirati svinjetinu pa ju ispeći te ju poslužiti uz umak od blitve, paprike i rajčice na tavi.

Tihomir je bio u strahu hoće li sve stići, uključujući i filetiranje, jer s morskom ribom nije do sada imao previše iskustva, a ideja je bila ispeći filete te ih poslužiti uz mješavinu povrća i blanširanu blitvu s češnjakom.

- Radim u operacijskoj sali i nagledao sam se dobrih kirurga, no Kiki je najbolji kirurg za ribu kojeg sam vidio, kroz lagani je smijeh komentirao Tihomir.

- Kako je majmun skočio, dobro? upitala je Tihomira Ana na što se Tom nadovezao da je "majmun u vodi". Kiki nije znao o čemu se priča pa mu je Ana objasnila da kad Slavonac stavlja ribu na tavu to je kao kad majmun skače u vodu na što se Kiki nasmijao.

- Red zezancije, red kuhanja i nakon pola sata došlo je vrijeme za kušanje.

- Imamo splitsku svinjetinu i osječku ribu, našalio se Tom te pozvao Anu da posluži svoje jelo, "Svinjetinu u šarenilu".

- 18 godina, ha? Si ti zadovoljna? S kojim ti dijelom nisi zadovoljna?, upitao ju je Tom. 

- Nisam si ostavila dovoljno vremena za degustaciju, odgovorila je.

- Trebala bi biti ultra zadovoljna. Karamelizacija na mesu je divna. Ovi šećeri na mesu koji su karamelizirali, a većina bi rekla zagorili, dali su takvu prekrasnu notu mesu. Iznutra je mekano i sočno, pink, a izvana hrskavo i predivno začinjeno. Breskva tu jako pomaže. Jedini mali problemčić je blitva. Trebalo ju je malo duže kuhati i dodati tekućine pa napraviti kremu, a ovako je kao kad bake izmiksaju nešto, ali apsolutno se sve slaže. Za osamnaestogodišnjakinju svaka čast!, pohvalio je Tom.

Na sučev je stol potom stigao novi tanjur, onaj Tihomirov naziva "Ljuti slavonski rumbač".

- Oho! Baranja se osjeti. Ragu od povrća je sjajan, povrće hrskavo, i blitva je fina, no riba je prepečena. Svi tunidi, ako se kuhaju do kraja, budu suhi i stupasti. Njih treba ostaviti medium ili čak ispod toga da ostanu mekani i sočni. Nažalost, riba je izgubila sav svoj mojo, no za prvi pokušaj, palac gore, sumirao je Gretić.

Odluka je, stoga, bila jasna. Sa Sandrom je u zadnjem krugu snage odmjerila Ana.

Jasne vizije i adrenalin na vrhuncu

Lignje, kozice, mascarpone, kuhani kukuruz u klipu i kruške odabrala je Ana, a Sandra lignje, batat, pekan orahe i kruške. Anina ideja je bila napraviti ragu od liganja uz kremicu od kukuruza i sotirane kozice, a za desert kruške u vinu i kremu od mascarponea i slatkog vrhnja. Sandra se odlučila za gustu juhu od batata u kojoj će "plivati" lignje, te kruške u vinu i cimetu.

- Di si Davide da vidiš kako ti ribu filetiram ja, našalio se Gudac, a Kiki nadodao da i on trenutno čisti kozice, također, njemu u čast.

- Ovo je večera u čast Davida Skoke, našalio se Gudac.

Jela su bila pripravljena, slijedilo je kušanje.

"Kreolske lignje" i "Kruške s mascarponeom" poslužila je Ana, a Gretićev komentar bio je sljedeći: - Miris je, ovako na prvu, sjajan! Ti sigurno imaš osamnaest godina? Lignje su apsolutno sjajne, a da je još malo "ljutnulo" bio bi pravi kreol. Krema od kukuruza je super balans za lignje i kozice. Nemam zamjerke. Da je samo malo više ljuto, bilo bi puno više efikasnije. Desert je ok. Nije bilo vremena. Kruške u vinu, kremica i keks, ok.

"Lignje u žutom moru" i "Pijane kruške" bile su Sandrini aduti za pobjedu. 

- Lignje su apsolutno sjajne! Zove na drugu žlicu, i treću, i četvrtu… apsolutno neodoljive! Toliko je kremasto i aromatično. Te juhe najčešće budu kaše, preguste. Ovo je ostala juha, ali je toliko baršunasta i svilenkasta da je nevjerojatna! Desert mi se jako sviđa, ali bi pinjole, zbog agresivnog okusa, stavio u glavno jelo, tu mi ne odgovaraju. Al’ svaka čast!, pohvalio je Tom.

Konačna odluka

- Znam da ponavljam, ali ovo je jedna od najtežih odluka. Jako, jako teška odluka. Samo zbog mrvicu boljeg deserta, Sandra čestitam!

Čestitkama se pridružujemo i mi! Sandra, vidimo se uskoro u novim duelima.

Pobjedničke recepte donosimo u nastavku:

LIGNJE U ŽUTOM MORU
Lignje očistiti i prerezati da dobijemo plahticu. Batat oguliti i nasjeckati na kockice te staviti kuhati u bademovo mlijeko. Pred kraj kuhanja začiniti solju, paprom i muškatnim oraščićem, pekan orasima te izblendati. Juhu servirati u dubokoj zdjelici. Lignje kratko grilati na maslinovom ulju, začiniti solju i paprom te narezati na rezance i ubaciti u juhu.

PIJANE KRUŠKE
Digestive kekse, orašaste plodove izblendati s malo maslaca, utisnuti u mini kalup i peći u pećnici desetak minuta. Polovice očišćenih krušaka staviti kuhati u mješavinu bijelog vina, šećera i cimeta. Kuhane kruške izvaditi i zarezati u obliku lepeze. Pustiti umak da se reducira. Istući slatko vrhnje i u njega naribati malo korice limete. U kalupić sa zapečenom podlogom staviti po dvije kruške, preliti ih umakom, a u sredinu staviti dvije pune žličice vrhnja. Na vrh staviti nekoliko preprženih pinjola.