13. veljače 1895. - Braća Lumière patentirali film

Opće je poznato da su braća August i Louis Lumière patentirali kinematograf 13. veljače 1895. Taj stroj nije služio samo za prikazivanje filmova, bio je to ujedno i stroj za snimanje, pa čak i kopiranje filmova.

Braća Lumière, rodom iz Lyona, a zanimanjem fotografi, iste te godine snimili su i prve filmove i pokazali ih začuđenom mnoštvu u podrumu pariške kavane Grand. Možda je danas manje poznato da su se živuće fotografije, kako ih je tadašnji hrvatski tisak nazivao, pojavile puno prije Lumièrova patenta.
Još 1874. u Americi je Edward Muybridge za okladu snimao konjske trke. Na trkalištu je postavio 24 kamere u malom razmaku i snimio čak 5.000 fotografskih ploča s konjem u svim mogućim pozama. Time je dokazao da konj tijekom utrke povremeno u zraku ima sve četiri noge.

Zatim je brightonski urar William Friese-Greene 1885. prikazao svoj prvi film u ljetovalištu Bath. Domišljati je urar upotrebljavao tek izumljeni celuloid za koji nitko nije znao čemu bi uopće poslužio. Freese-Greene nije našao financijera, pa je njegova aparatura završila kao muzejski izložak u Kensingtonu. Na svoj je način prve pokretne slike konstruirao i slavni Thomas Alva Edison. On je 1891. predstavio kinetoskop, to jest kutiju za gledanje u kojoj su se odigravali kratki filmski prizori.

Ljudi su se gurali u gomilama kako bi se za novčić mogli diviti čudu pokretnih filmskih slika. Bila su tu još i njemačka braća Skladanowski, koji su u ljeto 1895. projicirali pokretne slike na potpuno istom principu kao i braća Lumière. Svijet je jednostavno poludio za čudnovatim izumom koji se zove pokretna slika! Ljubimcima povijesti pokazali su se  Lumièri, čiji je kinematograf prihvaćen kao rješenje koje je promijenilo svijet!