Otvara se Buba bar vinkovačke Udruge osoba s invaliditetom "Bubamara"

Nakon niza problema s kojima se u realizaciji projekta suočila Udruga osoba s invaliditetom "Bubamara" Vinkovci, vinkovački Buba bar u kojem će raditi osobe s Downovim sindromom i intelektualnim teškoćama, trebao bi uskoro biti otvoren.

- Projekt Buba bara pokrenula je vinkovačka Udruga osoba s invaliditetom "Bubamara",  a u kafiću će raditi desetak članova udruge, koji će pića spremati, točiti i posluživati, rekao je predsjednik Udruge "Bubamara" Tomislav Velić.

U uređenje prostora u centru Vinkovaca, uz financijsku potporu Grada Vinkovaca, uloženo je između 6 i 7 milijuna kuna, a cijeli projekt provodi se već 3 godine.

- Još nam je ostalo za ishoditi nekoliko papira i Buba bar može početi s radom. Želja nam je invalidne osobe kroz ovaj projekt uključiti u tržište rada i pokazati ovom društvu koliko osobe s invaliditetom znaju i vrijede, naglasio je Velić.

- Vinkovačka Udruga "Bubamara" pričom oko Buba bara pokušava ljudima osigurati ustavno pravo na rad i samim tim na osjećaj vrijednosti koje rad donosi, dodao je.

Napominje da je Buba bar, iako još uvijek nije otvoren, pridonio promjeni nacionalne politike kroz izmjene i dopune zakona kojima je osigurano da osobe s invaliditetom sada mogu raditi, a da im se ne oduzme invalidnina.

- To pitanje još nije do kraja riješeno, ali mi ćemo ustrajati u svojim namjerama, jer osobe s invaliditetom imaju pravo na rad, poručio je predsjednik Udruge 'Bubamara'.

Najavljuje da cilj 'Bubamare' nije samo zaposliti desetak osoba s invaliditetom u Buba baru, već je na prvom mjestu nacionalna vidljivost kako bi osobe s invaliditetom, bez obzira kojim se poslovnim modelom željele baviti, ušle u svijet rada.

Buba bar je, pred skorašnje otvorenje, posjetio danas  vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kako bi se upoznao s budućim radom toga objekta u čijem se sastavu, pored kafića, nalazi i kuglana.

Vukovarsko-srijemska županija aktivno podržava vinkovačku Udrugu Bubamaru u brojnim projektima, rekla je županijska pročelnica za gospodarstvo i regionalni razvoj Zrinka Čobanković.

- Koliko smo čuli u razgovoru s predsjednikom "Bubamare", najveći izazovi u realizaciji ovoga projekta birokratske su naravi. Nastojimo apelirati u ministarstvima da se ovakvi projekti administrativno što više rasterete, dodala je Čobanković.