Tom Gretić: Ovakva razina kuhanja me jako veseli

U trećoj poluzavršnici svoja su kulinarska umijeća pokazali Irena, Gabriela, Josip i Sandra, a na putu u finale pomagali su im chefica Anita Margić i chef David Skoko. Tko je osvojio kartu za finale?

U prvom krugu za kuhinjskim su otocima snage odmjerile Irena i Gabriela, a podršku su imale u chefici Aniti.

- Lijepo ste kuhale u emisijama, sve znate, samo se opustite i uživajte!, ohrabrio je na početku natjecateljice Tom.

Namirnice su krenule na trakama, a Irena je odabrala šampinjone, dimljenu oradu i zelene mahune. Odlučila je pripraviti mariniranu dimljenu oradu u narančinom soku i malo začina pa na "naglo", mahune lagano blanširati te napraviti crumble s povrćem. No, Anita joj je skrenula pozornost na to da je orada već obrađena pa ju nije preporučljivo peći. Na što se odlučila?
Crumble, jer mora slušati sebe, odgovorila je na Anin upit hoće li poslušati Anitin savjet.

Gabrielin izbor pao je također na oradu i šampinjone, ali uz dodatak kobucha tikve i mini salate, a ideja je bila napraviti šampinjone punjene oradom, rižoto od tikve i salaticu.

Kuhanje je krenulo.

Već na samom početku Irena je imala jednu nezgodu. Naime, umjesto brašna stavila je gustin za crumble pa ga je planirala spasiti tj. završiti na tavi. Uspješno ili ne, vidjet će se uskoro.

U pravom smjeru nije krenulo ni kod Gabriele koja je muku mučila s vremenom.

- Hoće li se rižoto uspjeti skuhati za četiri minute?, upitala je Ana Anitu.

- Kažem da bu Tom došao u jedan posjet u Sisak kod moje sestre nakon ove riže, odgovorila je na što je Tom pitao je li sestra gastroeneterolog ili?

- Zubar je, odgovorila je i nadodala da će rižoto biti ok, neće biti idealno, na što se Tom od srca nasmijao.

Vrijeme je brzo prošlo, a dame su u zadnjoj minuti završavale tanjure.

Sirovo ili kuhano?

- Vidio sam već neke stvari koje su diskutabilne, no vidjet ćemo kakve su na tanjuru, komentirao je Tom i pozvao Gabrielu da posluži svoje jelo. "Moja Nina" bio je naziv, a ime je dobilo po Gabrielinoj prijateljici koja ju je "uvalila" u sve ovo.

- Iskreno, jeo sam puno rižota od poznatih kuhara koja su i manje kuhana od ovog, tako da je prošlo. Šampinjoni i riba su božanstveni! Sve se osjeća, salatica je tu da malo "opere" nepce i ovo je jako, jako uspješan tanjur, komentirao je Gretić.

Irena je zatim poslužila svoju "Oradu na drvenom plićaku".

- Zadovoljna? Neću ja reći, prvo vi, odgovorila je Irena na što je Tom odgovorio da onda vjerojatno nije i nastavio: - Tu se nekaj čudno dogodilo s mahunama, mrkvom i crumbleom. Ostale su samo neke gnjecave mrvice. Marinada se ne osjeća, no vizualno je lijepo, zaključio je.

Sudeći po komentarima, s oradom se uspješno snašla Gabriela koja je dobila još jednu priliku za finale, i to kuhajući u zadnjem krugu.
U sljedećem duelu u kuhinjama su svojim majstorijama nepce našeg suca pokušali osvojiti jučerašnja pobjednica Sandra, i Josip, pobjednik 11. emisije, a pomagao im je chef Skoko.

Sandra je s trake uzela pačja prsa, poriluk, mrkve i slanutak. Pačja prsa planirala je ispeći, a od povrća napraviti coulis s narančinim sokom. Josip se, pak, odlučio za file divlje svinje, feferone, poriluk, mini rajčice i grah, a došao je na ideju da napravi gravče na tavče s dodatkom divljači. Chef Skoko mu je pomogao s idejom da kao prilog napravi chapati pogačice, beskvasni indijski tanki kruh koji se servira uz rague koji se inače jedu prstima.

Kakve su delicije bile okusom, o tom je presudio Tom.

Svoju avijaciju, "Kva kva u povrtnjaku", poslužila je Sandra.

- Vizualno jako lijepo. Patka je mrvicu prepečena, slanutak i cikla odlični, čak i krastavac za koji sam bio skeptičan, dobro odgovara. Ova krema je ostala kao kašica, no polufinale je, znaš?, komentirao je Gretić dajući do znanja da nije previše oduševljen.

"Podivljalo gravče" Tomu je nakon Sandre poslužio Josip.

- Jedna od bitnih stvari hrane je da je zabavna, a ovo je u pola sata zabavno. S puno duha, okusa, ljutine, super začinjeno i izvedeno, jedino bih ga napravio mrvicu masnijeg. Ili dodati ulja, ili maslaca. Inače super. Prilozi su odlični, kao frižideri za usta nakon graha, rezimirao je.

U završni je krug prošao Josip koji se kuharski nadmetao s Gabrielom.

Glavno jelo i desert u pola sata

Žablje krakove, mladi luk, lisnato tijesto, tamna čokolada, grožđe i kruške bili su Josipov izbor s trake, a Gabrielin pileća krilca, svježi sir, vinogradarske breskve, mascarpone i kruške. 

Josip i chef Skoko pripravljali su palentu s kracima, a za desert mousse od čokolade sa sokom od grožđa i lisnatim tijestom, nešto kao mille-feuille. Curke su se odlučile za "žgvacet na indijski" i crumble od bademovog brašna s kremom, brekvama i kruškama za desert.

Po završetku kuhanja, Gabriela je Tomu poslužila "Cicina krilca" i "Crumble od badema".

- Pošto ovo meni liči na neko amerikanizirano jelo, ja ću ovo prstima. Teško je krilca napraviti u pola sata, no uspjele ste! Super! Pikantna, mekana, no panada nije bila baš hrskava. Možda bi par zrnaca soda bikarbone pomoglo. Desert je odličan i zvao bih ga crumble od kruške. Što se tiče okusa, sjajno!, zaključio je.

"Podravskim can-canom" i "Čokoladnim moštom" Josip je ciljao na pobjedu. Je li mu pošlo za rukom? Što je Tom rekao?

- Opet ću morati jesti prstima, ali nisam ja kriv. Žabe i kruške u kombinaciji nisam nikada jeo, a ako se nitko do sada nije sjetio tog spoja, trebao se, jer idu super zajedno. Palenta nije slana uopće, a ragu je na donjoj granici slanoće, tako da zajedno nije slano. Inače su okusi odlični, a taj kick soli bi sve probudio. Desert je bogat do bola. Puna su mi usta i mislim da je ovo desert za ljude koji obožavaju čokoladu.

S obzirom na nedostatke koja su oba glavna jela imala, ali savršene deserte, u finale je prošao Josip. Čestitamo od srca!

Pobjedničke recepte donosimo u nastavku:

PODRAVSKI CAN-CAN

Dinstati mladi luk na maslacu i maslinovom ulju, dodati žablje krakove i papriku na kockice i začine. Napraviti palentu, tanko razliti i ohladiti, rezati na listiće i popržiti na maslacu. Servirati listiće od palente sa raguom i žabljim kracima.

ČOKOLADNI MOŠT
Iscijediti grožđe i reducirati ga. Reducirani mošt umiješati s otopljenom čokoladom pa napraviti mousse. Ispeći lisnato tijesto (krugovi). Slagati sloj po sloj lisnato tijesto pa punjenje čokolada-mošt, posuti mljevenim orasima i sotiranim listićima badema te ukrasiti ponekom bobicom grožđa.