Otkriven najstariji drveni bunar na svijetu

Neolitički bunar pronađen u Češkoj prije dvije godine najstarija je drvena struktura takve vrste do danas otkrivena u svijetu, objavili su češki arheolozi na temelju rezultata provedenih analiza.

- Odredili smo starost dendrokronologijom i potvrdili je datiranjem radioaktivnim ugljikom, izjavio je Jaroslav Peska iz Arheološkog centra grada Olomouc na istoku Češke Republike.

- Bunar datira između 5.256 i 5.255 godine prije Krista. Danas ne znam ni za jednu drvenu strukture datiranu dendokronologijom u svijetu koja bi bila starija od ove, no moguće je da se to u budućnosti promijeni, objasnio je Peska.

Otprilike na četiri metra dubine bunar je pronađen 2018. godine na mjestu gradnje buduće autoceste, nekih 120 kilometara istočno od Praga.

- Otkopali smo donji dio bunara visine 1,4 metara, kazao je Peska.

Kako je prenijela češka agencija ČTK, skelet bunara sagrađen je pomoću četiri stupa uglavljenih u kutove, a stupovi imaju udubljenja kako bi se u njih mogle uglaviti daske. Sve do danas, znanstvenici su vjerovali da su se ljudi takvom tehnologijom gradnje počeli služiti mnogo, mnogo kasnije.

Arheolozi su uklonili bunar kao i zemlju kojom je bio zatrpan pa su i nju ispitali i potvrdili da je riječ o posljednjem periodu kamenog doba.

- Sada se provodi konzerviranje bunara i kada ta faza bude završena bunar će biti premješten u muzej u susjednom gradu Pardubice, a to se očekuje za dvije do tri godine, rekao je Peska.