Smrad s Kaštijuna i zimi

Problem s neugodnim mirisima iz Centra za gospodarenje otpadom Kaštijun od prošlog ljeta proširio se i na hladnije mjesece te se svi sad opravdano pitaju što očekivati ovog ljeta.

Iz Kaštijuna potvrđuju da će uskoro početi nadogradnja postrojenja čime bi smrad pokušali svesti na najmanju moguću mjeru. Čini se da jedino bura ovih dana pomaže u borbi protiv smrada s Kaštijuna.

Mjerenja su na tamošnjoj postaji u granicama. No već u siječnju ispunjena je gotovo cjelogodišnja kvota dopuštenih prekoračenja onečišćenja zraka lebdećim česticama.

U 28 dana u siječnju 2020. imali smo čak 15 dnevnih prekoračenja maksimalnih graničnih vrijednosti. Oni dani u siječnju kad nije bilo onečišćenja zraka odnose se na uglavnom subote i nedjelje što znači da nema govora da su krivi ni jugo ni bura ili Italija, kazala je Dušica Radojčić iz ekološke udruge "Zelena Istra".

U Kaštijunu ne negiraju na poteškoće u radu, do ljeta najavljuju obnovu pogona za obradu otpada.

- Tehnička rješenja su pred završetkom, sad se radi još i financijska konstrukcija, očekujemo sufinanciranje Ministarstva zaštite okoliša i Fonda za zaštitu okoliša, uz lokalnu zajednicu. Nema čarobnog štapića, ja ne mogu niti se usuđujem obećati da smrditi neće ali mi ćemo sve učiniti što možemo da to svedemo na najmanju moguću mjeru, istaknula je Vesna Dukić, članica Uprave ŽCGO-a Kaštijun.

U planu je produljenje sušenja otpada, dogradnja biofiltera, novi boksevi za obradu otpada te dodatni sustavi ventilacije. Također, od svih istarskih komunalnih tvrtki zatraženo je da na Kaštijun ne dopremaju proizvodni otpad turističkih i ugostiteljskih tvrtki.

Za nadzor je zadužena županijska radna skupina sa županom na čelu.